Ionuț Budișteanu, elev al Grupului Școlar Oltchim din Râmnicu Vâlcea, aflat la a treia participare la Intel ISEF, a câștigat deja două premii speciale pentru proiectul de anul acesta și așteaptă decernarea premiilor de gală, eveniment care va avea loc peste câteva ore. Pentru Ionuț aceasta este ultima participare posibilă, fiind în clasa a XII-a, dar are șanse reale la câștigarea unui premiu mare la evenimentul care, anul acesta, are loc în Phoenix, Arizona.
Ionuţ propune juriului o lucrare cu şanse să revoluţioneze industria auto, intitulată „Utilizarea inteligenţei artificiale pentru a crea o maşină low-cost, fără şofer”. Proiectul combină elemente hardware şi software, inclusiv o aplicaţie dezvoltată special de Ionuţ, testată în situaţii reale din trafic, cu scopul integrării în autovehicule şi reducerii semnificative a numărului de accidente rutiere. Unicitatea soluţiei propuse de Ionuţ constă în utilizarea unui radar minimalist şi a unor camere video, montate pentru a recunoaşte din imagini, folosind algoritmi informatici proprii, marcajele, limitele şi poziţionarea în timp real a maşinii în trafic, semnele de circulaţie şi posibilele obstacole.
Un automobil echipat cu soluţia gândită de Ionuţ ar putea circula 100% regulamentar pe stradă, respectând viteza şi distanţa faţă de alţi participanţi la trafic, fără implicarea unui şofer, reducând astfel posibilitatea producerii de accidente. Lucrarea lui Ionuţ aduce reale beneficii societăţii şi îmbunătăţiri calităţii vieţii şi a fost realizată sub îndrumarea profesorului Dan Milici. La ediţiile anterioare ale Intel ISEF, Ionuţ s-a remarcat prin proiecte cu aplicabilitate în domeniul auto, al protecţiei mediului şi persoanei, al sănătăţii. Anul trecut, Ionuţ Budişteanu a primit premii în valoare de 14.000 de dolari la Intel ISEF. Proiectul de maşină inteligentă a durat un an pentru a fi finalizat.
Întreg sistemul pentru mașina fără șofer costă în jur de 7.000 de dolari, incomparabil cu proiectele de zeci de mii de dolari făcute până acum de diferite universități mari din lume. Cea mai importantă componentă este radarul 3D, care are nevoie de perfecționare pentru a identifica toate elementele de pe stradă și de zonele adiacente, și ar costa circa 3.000 de dolari. Cel folosit de Ionuț pentru experimente a costat doar 400 de dolari. Iar pentru utilizarea informației primite de la radar, sunt necesare șapte computere din cauza cantității imense de date.
Probleme de mediu şi sănătate, identificate şi soluţionate de doi liceeni din Bucureşti
Alexandra Elisabeta Matea Moldovan şi Ştefan-Florin Neaga sunt elevi în clasa a XI-a la liceul Dimitrie Bolintineanu, din Bucureşti. Pasionaţi de mediu şi sănătate, ei vor prezenta la Intel ISEF o lucrare inedită despre existenţa, răspândirea şi posibilităţile de control ale virusului West Nile, purtat de ţânţari. Infectarea cu virusul West Nile poate conduce la apariţia unor afecţiuni grave, precum meningo-encefalita, meningita sau encefalita.
Lucrarea demonstrează că încălzirea globală are ca efect re-emergenţa acestui virus la nivel mondial şi emergenţa lui pe teritoriul ţării noastre. Cu ajutorul profesorilor îndrumători, Valeria Purcărea-Ciulacu şi Ştefan Lungulete, cei doi elevi au efectuat o cercetare amănunţită, ce a presupus atât munca de teren, respectiv măsurători de valori în zona Metropolitană Bucureşti, cât şi teste de laborator. Proiectul îşi propune să tragă un semnal de alarmă despre necesitatea existenţei unui control bio-ecologic integrat al ţânţarilor, prin metode nepoluante. Una dintre aceste metode este folosirea unor bacterii cu grad redus de toxicitate pentru om şi mediul înconjurător, precum Bacillus thuringiensis şi Bacillus sphaericus. Cei doi elevi au lucrat şase luni la acest proiect. În România, în anul 2010, s-au înregistrat 47 de cazuri de infectare cu virusul West Nile, din care 4 decese.
Trei tineri din Fălticeni, preocupaţi de nivelul poluării din oraşul lor
Cristina Nedelcu şi Constantin Popa, elevi în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, împreună cu Ciprian Suiu, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava, vor participa la Intel ISEF cu un proiect de analiză a apariţiei efectului de seră, respectiv a efectelor pe care poluarea le are asupra aerului din marile oraşe.
Cercetarea lor se concentrează pe oraşul Fălticeni şi este realizată sub îndrumarea profesorului Petru Crăciun. Dezvoltat în perioada august 2012 – martie 2013, proiectul porneşte de la premisa că încălzirea globală este un subiect de actualitate şi interes pentru umanitate, dar gradul de conştientizare a efectelor nocive ale acesteia e scăzut. Prin lucrarea lor, tinerii propun un echipament şi un experiment simplu prin care se poate măsura această tendință de încălzire, apelând la măsurarea constantei solare şi a radiaţiei ce ajunge la nivelul solului nefiltrată suficient de atmosferă.
Studiile realizate de cei trei liceeni au identificat principalii factori ce determină abaterile de la valorile normale ale constantei solare reprezentaţi prin gazele cu efect de seră şi exploziile solare, mişcarea de revoluţie şi înclinarea axei terestre. S-a realizat o schemă şi un prototip experimental prin care se pot determina şi analiza influenţa diferitelor gaze asupra constantei solare la diferite altitudini. Rezultatele obţinute cu prototipul realizat sunt în concordanţă cu măsurătorile făcute de mari institute de cercetări din lume, lucru ce susţine intenţia elevilor de a-şi promova proiectul în vederea preluării lui de către laboratoare şi instituţii din ţară interesate de monitorizarea acestui fenomen.
România este reprezentată cu succes la ISEF, cea mai mare competiție de știință și inginerie din lume
17 mai 2013, 22:58
Ultima modificare în 18 mai 2013, 01:58
Trei echipe din România participa la Intel International Science & Engineering Fair, evenimentul anual organizat de Intel, cea mai mare competiție de știință și inginerie din lume. Adică șase elevi, din București, Vâlcea și Suceava, care se întrec cu peste 1.600 de tineri din întreaga lume pentru premii și burse în valoare de 4 milioane dolari.
Etichete:
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook