România este supusă unui război informațional. Iulian Fota: este un război cu care noi nu ne-am mai confruntat
România este deja supusă unui război informațional, nu de mare intensitate, dar el există, spune fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate, Iulian Fota, care atrage atenția că este un război cu care noi nu ne-am mai confruntat, cel puțin din 1989 încoace. „Poate n-ar fi rău de adus niște specialiști mai bătrâni și întrebați un pic cum se contracarează chestia asta, că ne-am cam pierdut un pic know-how-ul”, a declarat Iulian Fota la Digi24.
„Zilele trecute, pe unele posturi de televiziune, am văzut o dezbatere legată de modul în care cetățenii ucraineni de origine română de la granița cu România sunt folosiți drept carne de tun. Exact a doua zi, citeam niște analize ale unor institute occidentale și unul dintre ele atrăgea atenția că deja este în desfășurare în Ucraina, dar nu numai, o campanie care încearcă să descurajeze cetățenii ucraineni să accepte încorporarea, evident, slăbind capacitatea de apărare a Ucrainei. Părerea mea e că deja, inconștient sau nu, și la noi cineva cuplează la această campanie și la acest război informațional”, a arătat fostul consilier prezidențial, invitat în emisiunea „Imparțial” de la Digi24.
El a amintit și de declarațiile de intimidare ale unui cercetător rus și atrage atenția că trebuie să existe niște proceduri la nivelul statatului. „Ceea ce mi se pare ciudat este că atunci când un tip, un individ, fie el și cercetător, îți spune un lucru, nu te apuci să-i dai replica cu șeful Statului Major. Aia mi s-a părut o chestiune deplasată”, a spus Iulian Fota. „Avem și noi institute de cercetare, avem și noi cercetătorii noștri, dă-i o replică la același nivel, dar nu te apuca să angajezi dezbaterea prin șeful Statului Major! Mie mi s-a părut reacția puțintel pripită. Problema mare la noi este că în momentul acesta, suntem confuzi în ceea ce ține de războiul ăsta informațional și n-ar fi rău să ne punem la punct procedurile și tacticile, că nu ne confruntăm cu el decât de ceva timp”, este de părere Iulian Fota.
Vladimir Evseev, directorul Centrului pentru Studii Politico-Militare din Moscova, un apropiat al Kremlinului, a declarat, pentru postul public de televiziune, că în România se poate crea şi "potenţial ofensiv", motiv pentru care Rusia ar urma să atace şi să distrugă inclusiv flota militară românească. General-locotenentul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major, a declarat într-un interviu pentru Realitatea TV că nu ar trebui să fim îngrijoraţi, mai ales că, atât baza de la Deveselu cât şi Centrele Operaţionale de Comandă NATO au doar roluri defensive.