Potrivit Eurostat, preţurile bunurilor materiale şi serviciilor variază la nivelul statelor Uniunii Europene. În prezent, Luxemburg, Suedia şi Finlanda sunt statele membre UE în care traiul zilnic este extrem de scump, toate trei având prețuri care depășesc cu mult media UE, respectiv: 132% peste media UE în Luxemburg, 128% peste media UE în Suedia și 126% peste media UE în Finlanda.
Acestea sunt urmate de Danemarca şi Irlanda, ambele având prețuri care depășesc cu 40% media UE. La polul opus, cele mai mici prețuri, sunt în Bulgaria și România.
Menționăm faptul că indicele prețurilor din Polonia este apropiat de cel din țara noastră. În Polonia, prețurile sunt cu 40% sub media UE. Aceeași situație o întâlnim și în Serbia, care deși nu este membră UE, are prețuri cu 40% sub media UE.
Prețurile diferă de la stat la stat în Uniunea Europeană
Potrivit sursei citate, cele mai mari diferenţe de preț pot fi observate la hoteluri şi restaurante, unde tarifele din statele scumpe sunt de peste trei ori mai mari decât în ţările ieftine. Astfel că, preţurile variază:
- 46% din media UE în Bulgaria;
- 54% din medie UE în România;
- 62% din media UE în Ungaria;
- 137% din media UE în Suedia.
- 155% din media UE în Danemarca;
Pe locul doi în topul diferenţelor de preț se află alcoolul şi ţigările, cele mai ieftine fiind în Bulgaria (64% din media UE), Polonia (72%) şi Ungaria (79%), iar cele mai scumpe sunt în Irlanda (205%), Finlanda (173%), Suedia (136%), Danemarca (134%) şi Franţa (134%).
Menționăm faptul că diferenţele mari sunt cauzate de nivelul diferit de taxe aplicat de la stat la stat.
Cea mai ieftină mâncare din Uniunea Europeană se găsește în România
Pe de altă parte, cea mai ieftină mâncare şi cele mai ieftine băuturi non-alcoolice se găsesc în România, unde preţurile sunt cu 69% sub media UE, fiind urmată de Polonia, unde prețurile sunt cu 72% sub media UE. În schimb, cele mai scumpe produse alimentare și băuturi non-alcoolice sunt în Luxemburg (125%), Danemarca (120%) şi Irlanda (119%).
În ceea ce priveşte îmbrăcămintea, preţurile nu diferă prea mult de la stat la stat, variind de la 76% (Bulgaria) până la 134% (Danemarca).
Amintim faptul că, vinerea trecută, 17 iunie 2022, Eurostat a publicat date noi despre rata anuală a inflației din Uniunea Europeană. Datele relevă că aceasta a continuat să crească în luna mai a acestui an. În ceea ce privește situația din România, precizăm că aceasta se află pe lista țărilor europene cu o inflație de două cifre.
România, printre țările UE cu o inflație de două cifre. Rata anuală a crescut în luna mai
Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a continuat să crească în luna mai de la 8,1% până la 8,8%, ţările membre cu cele mai ridicate rate fiind Estonia (20,1%), Lituania (18,5%), Letonia (16,8%), Cehia (15,2%), Bulgaria (13,4%), Letonia (12,8%) şi România (12,4%).
La polul opus, ţările membre UE cu o cea mai redusă inflaţie sunt: Franţa şi Malta (ambele cu 5,8%), Finlanda (7,1%), Italia (7,3%), Suedia (7,4%) şi Austria (7,7%).