Calificativul acordat de standard & Poors vine la o distanta de aproape un an de zile de cand aceeasi agentie anunta imbunatatirea perspectivei de rating a Romaniei, de la negativ la stabil.
Konrad Reuss, director al Standard & Poors pentru Romania, explica decizia agentiei de rating: „Imbunatatirea rezervelor valutare ale Bancii Nationale pana la cel mai inalt nivel din ultimii patru ani arata clar ca Romania a intrat pe un drum ascendent, fara posibilitate de intoarcere. Faptul ca autoritatile romane au dat dovada, pana acum, de o capacitate de sustinere a reformelor macroeconomice a facut ca agentia noastra sa reconsidere calificativul acordat Romaniei. Noi preconizam pentru acest an o crestere a produsului intern brut de 4%, iar pentru urmatorii doi ani, de 4,5, respectiv 4,7%”.
Totusi, Reuss trage si cateva semnale de alarma, spunand: „Ramane de vazut daca actualul Executiv va depasi cu succes primul an de guvernare si va intra pe un drum bun in privinta stabilitatii macroeconomice. Asta pentru ca exista in continuare intarzieri in domeniul privatizarii si al legislatiei financiar-bancare. Speram ca autoritatile romane sa reuseasca sa mentina deficitul comercial la un nivel acceptabil, adica sub doua miliarde de dolari”.
Evolutia indicatorilor economici ai Romaniei, anul trecut (dezinflatie, crestere economica si revigorarea exporturilor), si perspectivele pentru 2001 au stat la baza imbunatatirii calificativelor date Romaniei. De asemenea, analiza observatorilor externi s-a facut intr-un context favorabil Romaniei: dupa esecul executivelor construite pe baza de coalitii, prezenta la guvernare a unui singur partid ofera o mai mare siguranta pentru decizii politice si economice coerente.
La risc mai mic, dobanzi mai mici
Imbunatatirea calificativului acordat de una dintre cele mai prestigioase agentii de rating sporeste sansele Romaniei de a accede la imprumuturi mai ieftine pe pietele de capital externe. Bondurile in marci, lansate de Ministerul Finantelor in 1997, sunt singurele tranzactionate pe pietele externe in prezent. Luni, 11 iunie a.c., acestea erau cotate la 96,4% din valoarea nominala. Analistii observa o imbunatatire vizibila a bondurilor romanesti, de la 90%, la sfarsitul saptamanii trecute.
In prezent, Romania intentioneaza sa atraga, din exterior, noi imprumuturi, in valoare de 300 – 500 milioane de dolari, si incearca o fortare a scadentelor, pana la sapte ani. Analistii afirma ca, in conditiile in care observatorii externi anunta perspective bune, Romania are sanse de a obtine o reducere a creditelor contractate, pana la o dobanda de 11%, fata de 11,75%, cat a fost nivelul dobanzii acceptate de creditori la ultima emisiune de euroobligatiuni. Daca negocierile autoritatilor romane cu misiunea Fondului Monetar International se vor finaliza prin incheierea unui nou Acord, atunci din Romania vor pleca, spre investitori, noi semnale privind imbunatatirea perspectivelor economiei.
Cu un risc de tara mai scazut si aflata sub observatia expertilor de la FMI, Romaniei i se poate deschide o noua sansa pentru atragerea de capital strain.
Mai ramane doar ca autoritatile sa lase deschise portile pentru investitiile din exterior, iar restructurarea sa nu se blocheze in politici de natura sociala.
Romania azi
Datoria externa a Romaniei 10 mld. USD
Plati scadente pana la sfarsitul anului, in contul datoriei externe 925 mld. USD
Rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei, la 31 mai 2001 3,037 mld. USD
Rezerva de aur a Bancii Nationale a Romaniei, la 31 mai 2001 898,4 mil. USD
Investitii in economie, in perioada 1 ianuarie – 31 martie 2001
comparativ cu perioada 1 ianuarie – 31 martie 2000 +4,7%
Produsul Intern Brut, in primul trimestru din 2001/primul trimestru din 2000 +4,1%
Inflatia anualizata, pe primele patru luni din 2001 11,1%
Evolutia principalilor indicatori economici analizati de agentiile de rating
Indicatori 1999 2000 2001
Inflatia (%) 54,8 40,7 30 *
Rata medie lunara a inflatiei (%) 3,7 2,9 2,7 **
Evolutia Produsului Intern Brut (%) -2,3 +1,6 +4,1 ***
Rata serviciului datoriei externe
(serviciul datoriei externe/exportul
de bunuri si servicii) (%) 35,9 17,9 14,5 ***
Deficit comercial (milioane dolari) 1.892 2.688 820,1
(Tr. I, 2001)
Volumul investitiilor straine (mil. USD) 416,6 231,9 1.800 ***
Rezerva valutara a BNR (mil. USD) 1,5 2,5 4 ***
Rezerva de aur a BNR (mil. USD) 950 900 –
Nota: * estimare Standard & Poors
** 1 ianuarie – 30 aprilie 2001
*** estimare 2001
Sursa: Banca Nationala a Romaniei si Institutul National de Statistica