Uniunea Europeană este un importator net de jucării, a cărui valoare a importurilor este de 7,1 miliarde de euro din afara blocului comunitar în anul 2021, în timp ce exporturile de jucării ale UE se ridică la aproape o treime din valoarea exporturilor (aproximativ 2,4 miliarde de euro), au arătat datele publicate, miercuri, 28 decembrie, de Eurostat.

Conform acestor date, România a importat jucării în valoare de aproximativ 188 milioane de euro din afara blocului comunitar în anul 2021, în timp ce exporturile au atins o valoare de aproximativ 30 milioane de euro. În mod analog, exporturile de jucării ale Bulgariei s-au situat la 79,6 milioane de euro, pe când cele ale Ungariei la 178,5 milioane de euro. De asemenea, exporturile de jucării ale Poloniei au atins o valoare de 485 milioane de euro iar cele ale Cehiei la 978 milioane de euro.

Cel mai mare exportator în 2021 este Germania (1,3 miliarde de euro)

În rândul statelor membre ale Uniunii Europene, Olanda este cel mai mare importator de jucării cu o valoare a importurilor de 5,8 miliarde de euro. În același timp, cel mai mare exportator este Germania, cu 1,3 miliarde de euro. Respectiv, China este cel mai mare furnizor de jucării al UE, aceasta fiind responsabilă pentru 83% din importurile de jucării ale blocului comunitar în 2021. China este urmată de Vietnam (4%) şi Marea Britanie (2%).

În ceea ce privește exporturile de jucării, principalele destinaţii pentru jucăriile produse în blocul comunitar sunt Marea Britanie (27%), Elveţia (12%) şi SUA (11%). Mai mult de jumătate din producția exportată de Uniunea Europeană au provenit din Cehia (34%), Germania (21%) şi Belgia (7%).

România, vânzări record în Egipt

Anul acesta, România a înregistrat vânzări record la grâu, pe care nici măcar Rusia nu le-a putut atinge. Rusia a fost înfrântă de România pe piața din Egipt. Anul acesta am reușit să înregistrăm vânzări record la cantitățile de grâu exportate.

După o recoltă impresionantă în 2021, România a depășit Rusia la cantități de grâu vândute în Egipt. Stat cunoscut ca fiind cel mai mare cumpărător de grâu la nivel internațional. Vânzările de grâu ale Rusiei au scăzut din cauza taxelor la export. Trebuie menționat faptul că, ani la rândul, Rusia a fost cel mai mare exportator mondial de cereale. În prezent, cantitatea totală de grâu vândută de Uniunea Europeană este cu 25% mai mare în comparație cu anul precedent.