România a demonstrat încă o dată rolul său strategic în sprijinirea Republicii Moldova, livrând o cantitate-record de gaze naturale într-un moment critic. Joi, un volum impresionant de 5 milioane de metri cubi, reprezentând 20% din producția națională, a fost exportat peste Prut.
Sistemul românesc de gaze, pe export masiv
Datele publicate de Transgaz joi dimineața, la ora 10:00, indică un volum considerabil de gaze exportate, relatează economica.net.
Sistemul românesc primea gaze prin punctul de intrare Negru Vodă, din Bulgaria, într-un volum de aproximativ 5,7 milioane de metri cubi. Pe de altă parte, ieșirile includeau 2,3 milioane de metri cubi livrați către Ungaria prin Arad-Csanadpalota și 5 milioane de metri cubi către Republica Moldova prin punctul de interconectare Iași-Ungheni.
„Este cel mai mare volum de gaze exportat către Republica Moldova din istorie. În teorie, se poate și mai mult, în condițiile în care capacitatea gazoductului este de circa 6 milioane de metri cubi pe zi”, precizează economica.net.
Transnistria rămâne fără agent termic și apă caldă
Republica Moldova și-a asigurat necesarul de gaze până la sfârșitul lunii martie 2025, conform Moldovagaz. Această situație privește doar teritoriul aflat pe malul drept al Nistrului, nu și regiunea separatistă Transnistria.
Până la 31 decembrie, Transnistria a beneficiat de gaze rusești livrate prin Ucraina. Totuși, începând cu 1 ianuarie, Gazprom a suspendat exporturile către Republica Moldova, invocând o presupusă datorie.
Regiunea separatistă obișnuia să primească gaze rusești gratuit, utilizându-le pentru producerea de energie electrică la centrala Cuciurgan, energie care era ulterior vândută într-un mod profitabil Republicii Moldova.
Ca urmare a întreruperii livrărilor, autoritățile separatiste de la Tiraspol au anunțat oprirea agentului termic și a apei calde pentru populație, cu excepția spitalelor.
Compania Tiraspoltransenergo a recomandat locuitorilor să se protejeze de frig folosind reșouri, adunându-se într-o singură cameră sau izolând ferestrele cu pături groase.
Rusia întrebuințează gazele naturale ca armă politică
Kremlinul continuă să utilizeze energia ca mijloc de presiune asupra conducerii pro-occidentale de la Chișinău.
Moscova solicită o datorie de 709 milioane de dolari pentru gazele consumate de Transnistria, în timp ce Chișinăul consideră că suma reală este doar 8,6 milioane de dolari. Atât Republica Moldova, cât și autoritățile separatiste din Transnistria, au declarat stare de urgență.
Pentru a face față crizei energetice, Republica Moldova a redus exporturile de energie electrică și a impus măsuri de economisire, începând cu data de 1 ianuarie.
Președinta Maia Sandu a acuzat Kremlinul că refuză să folosească alte rute de livrare a gazului pentru a crea o criză energetică.
Această situație apare în contextul viitoarelor alegeri parlamentare din Republica Moldova, dar și al eforturilor anterioare ale Rusiei de a destabiliza conducerea pro-europeană de la Chișinău.
Alternativele europene și suportul tehnic pentru Transnistria
Companiile Energocom și Moldovagaz s-au declarat dispuse să ajute Transnistria să obțină gaze naturale de pe piețele europene.
Deja, pe 31 decembrie, acestea au efectuat un test, importând peste 22.000 de metri cubi de gaze din Bulgaria prin coridorul transbalcanic. Livrarea acestor gaze într-o alternativă logistică a fost demonstrată cu succes.
„SA Energocom și SA Moldovagaz au importat pe data de 31 decembrie, în calitate de test, 240 MWh (peste 22.000 de metri cubi) de gaze din Bulgaria, le-au transportat prin coridorul transbalcanic, prin Bulgaria, România și Ucraina, fiind livrate în Republica Moldova la punctul de interconectare din Căușeni. Astfel, demonstrând că din punct de vedere comercial și logistic este posibilă ruta de alternativă pentru asigurarea cu gaze a regiunii transnistrene.
Prin urmare, SA Energocom, împreună cu SA Moldovagaz sunt dispuse să ofere suportul tehnic și comercial SRL Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze în baza condițiilor de piață, pentru a asigura locuitorii din stânga Nistrului cu resurse energetice în situația de criză actuală”, se arată într-un comunicat.
Sebastian Burduja detaliază sprijinul României pentru Republica Moldova
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat implicarea României în soluționarea crizei energetice de peste Prut.
„Astăzi este şi prima zi în care gazul rusesc nu mai tranzitează Ucraina. Rusia a folosit energia ca armă de şantaj timp de decenii, ameninţând mereu cu «închiderea robinetului». Şi continuă să facă asta. Cei care visează la «gazul ieftin» rusesc să ţină cont că libertatea nu are preţ. Iar fără independenţă energetică nu poate exista nici libertatea, nici securitatea unei ţări.
Am vorbit în toată această perioadă, zilnic, cu toţi cei implicaţi: prim-ministrul Dorin Recean, care este şi ministru interimar al energiei la Chişinău; comisarul european pentru energie, Dan Jørgensen; toţi cei implicaţi în sectorul energetic românesc. Cum ajută România? Nuclearelectrica a încheiat un contract pentru livrarea a 100 MW în bandă peste Prut. Sunt discuţii şi cu OMV Petrom pentru 100 MW de la centrala pe gaz de la Brazi, şi cu Complexul Energetic Oltenia pentru încă 100-200 MW.
Există şi cantităţi cumpărate de pe piaţa OPCOM de fraţii noştri de peste Prut. În total, capacitatea tehnică de export de energie electrică din România către Republica Moldova este de 315 MW prin linia Vulcăneşti-Isaccea (400 kV) şi de 115 MW prin cele 4 linii de 110 kV care trec Prutul.
În sectorul gazelor naturale, fraţii noştri şi-au asigurat cantităţile necesare consumului. Există şi stocuri comerciale şi de urgenţă de peste 70 de milioane Nm³ în depozitele din România. Capacitatea tehnică de export de gaze naturale prin interconectorul Iaşi-Ungheni este de 6,1 milioane m³/zi, ceea ce poate acoperi întreg consumul dintre Prut şi Nistru, inclusiv în zilele friguroase de iarnă.
Da, consider ca avem o datorie morală să fim alături de fraţii noştri de peste Prut cu tot ceea ce este posibil. Mesajul României este clar: fraţii în veci vor fi fraţi. Menirea noastră este de a fi împreună şi împreună cu Europa. Şi aşa va fi. Înainte, împreună!”, afirmă Burduja.
Ministrul a explicat că România asigură deja exporturi semnificative de energie electrică, iar companii precum Nuclearelectrica, OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia contribuie la livrări care totalizează până la 600 MW.
Pe partea de gaze naturale, Burduja a evidențiat că Republica Moldova are stocuri semnificative în depozitele din România. Interconectorul Iași-Ungheni permite livrări zilnice de 6,1 milioane de metri cubi, suficient pentru acoperirea consumului din perioada de iarnă.