Așadar, exporturile de armament din România au depășit un miliard de euro, conform cifrelor înregistrate de ANCEX. Armata statului Israel a fost anul trecut principalul destinatar al producției industriei românești de armament. Simultan, importurile armatei americane au fost foarte reduse.
Exporturile au fost de circa un miliard de euro
Potrivit sursei menționate, este vorba despre o industrie care nu poate ieși la export cu echipamente scumpe, care includ tehnologii înalte, din cauza slabelor dotări tehnice.
Balanța comercială rămâne net negativă pentru România. În timp ce exporturile au fost de circa un miliard de euro, achizițiile de armament ale țării noastre au sărit de 3 miliarde de euro anul trecut.
Amintim că acestea se apropiau de 9 miliarde de euro în intervalul 2017-2022.
Conform datelor ANCEX, cele mai mari exporturi s-au înregistrat în trimestrul doi. Valoarea lor a depășit 319 milioane de euro, în timp ce în trimestrul trei s-a înregistrat cea mai mică valoare. Este vorba despre o sumă de aproximativ 164 de milioane de euro.
Principalele destinații ale exporturilor românești în 2023, fără a include Ucraina, au fost:
- Israel (168 de milioane de euro);
- Bulgaria (137 de milioane de euro);
- Cehia (102 milioane de euro).
În trecut, armata SUA a fost ani de zile cel mai mare importator de armament românesc. Totuși, cifrele nu au depășit 56 de milioane de euro în 2024.
Armata israeliană este una dintre cel mai bine dotate armate
Amintim că armata israeliană este una dintre cel mai bine dotate armate. Țara are o industrie de apărare extrem de performantă.
Cu toate acestea, produsele românești și-au făcut loc pe lista de achiziții militare ale Israelului.
Potrivit datelor ANCEX, Israelul a importat de la noi, în special, componente pentru vehicule, aeronave, componente electrice și electronice și cabluri electrice.
La rândul lor, bulgarii au achiziționat din România în special arme de asalt, explozivi, aparate optice de ochire și muniție pentru arme de calibru mic.
Piesele de schimb pentru diverse vehicule și aeronave militare, precum și componentele pentru diverse sisteme au fost baza exporturilor românești.
Pe lista produselor românești, cele mai căutate la export au mai figurat:
- parașutele;
- muniția pentru diverse arme;
- softuri și profile extrudate din aliaj de aluminiu.
Depășirea barierei de un miliard de euro la exporturi vine după foarte mulți ani în care comerțul exterior cu armament s-a aflat într-un regres constant.
Dacă înainte de 1989, industria românească de armament asigura exporturi de peste un miliard de dolari, după acest an, exporturile s-au redus drastic, căzând chiar sub 100 de milioane de dolari.
În 2022 exporturile de armament ale României au fost, exprimate în euro, de circa 100 de milioane. Anul 2017 a fost ultimul vârf al exporturilor românești de armament, valoarea lor fiind de circa 120 de milioane de euro, după care a urmat o scădere până în 2020, când s-a ajuns ca valoarea exporturilor să fie de aproximativ 28 de milioane de euro.
Odată cu războiul din Ucraina și exporturile românești au intrat pe un trend de creștere. Chiar și așa, suntem încă departe de ceea ce reușesc să facă alte țări din fostul bloc comunist.
De exemplu, exporturile Bulgariei au crescut în 2022 cu 200%, comparativ cu cifrele din 2020. Ele au depășit 1,5 miliarde de euro.