Exporturile nu stau în loc nici în timpul pandemiei de coronavirus. România face o nouă mișcare chiar în acest weekend. Potrivit datelor furnizate de Transelectrica, România exportă sâmbătă în jur de 1.500 de MW de electricitate.
Exportul survine în condiţiile unei producţii foarte mari de energie eoliană, care acoperă 32% din totalul generat la nivel naţional, arată datele Transelectrica, analizate de Agerpres.
Astfel, la ora 12:25, consumul ţării era de 6.397 MW, producţia, de 7.861 MW, diferenţa de 1.464 MW reprezentând importuri.
Pe locul întâi în topul surselor de producţie se află sectorul eolian, cu 2.549 de MW, are acoperă 32,6% din total. Pe locul doi se află centrala nucleară – 17%, urmată de hidrocentrale – 16,9%, cărbune – 13%, fotovoltaice – 9%, hidrocarburi – 9% şi biomasa – 0,5%.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis sâmbătă un cod galben de vânt puternic pentru judeţele Constanţa şi Tulcea, unde se află majoritatea parcurilor eoliene din România.
Producția de eoliene înregistrează noi recoduri
Potrivit datelor Transelectrica, în primele șase luni ale anului, producția de energie având ca sursă vântul a fost de 3,843 TWh. În aceeași perioadă, toate centralele pe lignit au produs 3,214 TWh, iar centralele pe huilă 0,367 TWh. Așadar, producția totală de energie electrică a turbinelor eoliene a depășit producția tuturor centralelor pe cărbune. Procentual, din producția totală de energie electrică, 14,8% a fost asigurată de vânt, în timp de din lignit au fost asigurați 12,3%, iar din centralele pe huilă alți 1,4%, deci, în total 13,7%.
Un alt lucru interesant este că cu excepția lunii ianuarie (deci și în februarie, lună de iarnă, când SEN se bazează pe aportul cărbunelui ca sursă sigură de generare de energie electrică), în restul semestrului unu al acestui an, regenerabilele (eolian plus fotovoltaic) au generat mai multă energie electrică decât centralele pe cărbune. Probabil situația nu se va repeta în al doilea trimestru În primele șase luni ale anului, pe fondul problemelor pe care le-a avut Complexul Energetic Oltenia, producția sa de energie electrică a scăzut dramatic.
Cu aproape 2,4 TWh față de primul semestru al anului 2019, în timp ce și centralele pe huilă, care au un aport din ce în ce mai redus, au avut și ele un minus de 72 GWh. Eolianul a crescut puțin, cu 201 GWh, iar fotovoltaicul aproape deloc (plus 8 GWh).