Rusia a fost înfrântă de România pe piața din Egipt. Anul acesta am reușit să înregistrăm vânzări record la cantitățile de grâu exportate.
După o recoltă impresionantă în 2021, România a depășit Rusia la cantități de grâu vândute în Egipt. Stat cunoscut ca fiind cel mai mare cumpărător de grâu la nivel internațional.
Vânzările de grâu ale Rusiei au scăzut din cauza taxelor la export. Trebuie menționat faptul că, ani la rândul, Rusia a fost cel mai mare exportator mondial de cereale.
Exportul Uniunii Europene crește considerabil
Statele membre ale Uniunii Europene se pot mândri cu exporturile de grâu din acest an. În prezent, cantitatea totală de grâu vândută de Uniunea Europeană este cu 25% mai mare în comparație cu anul precedent.
Nathan Cordier, analist la firma de consultanţă Agritel, aproximează că Uniunea Europenă ar putea depăşi pragul de 11 milioane de tone până la sfârșitul lui 2021, potrivit Bloomberg, citat de Agerpres.
În 2021, cererea de grâul european a acoperit un deficit provocat de diverși factori precum: livrările reduse din alte state, taxele de export mărite ale Rusiei și seceta din America de Nord. Toți acești factori au dus la creşterea cotaţiilor futures de panificaţie. În acest moment, cotaţiile la grâu oscilează în jurul sumei de 284 euro pe tonă.
Comisia Europeană arată că vânzările de grâu ale UE se ridicau, în luna octombrie a lui 2021, la nouă milioane de tone. Această sumă exlude exporturile Franţei, care este unul din cei mai mari vânzători de grâu. În ceea ce privește statul francez, acesta vinde cantităţi mari de grâu Chinei.
Guvernul american aşteaptă ca până în iunie 2022, UE să exporte 35,5 milioane de tone de grâu, depășind Rusia în calitate de cel mai mare exportator mondial.
Din cauza problemelor climatice care au afectat agricultura, America de Nord dorește să își facă aprovizionarea de cereale din state nord europene. La fel este și în cazul Algeriei, un alt cumpărător important de grâu.