România, în faliment?! Ce se întâmplă cu pensiile: „Aruncăm această bombă nucleară în 2024”

bani, lei, bancnote

SURSA FOTO: Dreamstime

În cadrul unei intervenții TV, fostul premier al României, Florin Cîțu, a exprimat critici referitoare la noua lege a pensiilor, caracterizând-o drept o lege electorală ce, în opinia sa, ar putea conduce România să se orienteze către relații mai strânse cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

Noua Lege a Pensiilor va arunca România în brațele FMI

Noua Lege a Pensiilor. Florin Cîțu a declarat că există un aviz din partea Ministerului Finanțelor care indică clar că, în absența unei creșteri a taxelor, avizul este negativ.

El a discutat despre situația unei țări care, în 2023, se află în incapacitatea de a acoperi cheltuielile timp de două luni, menționând că Marcel Ciolacu a oprit alocările bugetare pentru investiții din cauza lipsei de fonduri.

Cîțu a subliniat că țara se confruntă cu falimentul financiar în 2023, dar că se propune introducerea unei măsuri economice semnificative în 2024. El a explicat că pentru cetățenii români ar trebui să fie clar că pensiile ar fi crescut cu 13,8% începând din 1 ianuarie, indiferent de adoptarea sau nu a legii electorale propuse de Marcel Ciolacu.

„Noi suntem în faliment în 2023, dar aruncăm această bombă nucleară în economie în 2024. Pentru români trebuie să fie foarte clar că pensia ar fi crescut de la 1 ianuarie oricum cu 13,8%. Nu era nevoie de această lege electorală a lui Marcel Ciolacu. (…)

Mai sunt câteva filtre: președintele Iohannis dacă este responsabil o va retrimite în Parlament, dacă pe președinte îl interesează bunăstarea românilor și stabilitatea economică a României va retrimite această lege în Parlament și va fi refăcută pentru a intra în bugetul de anul viitor, Comisia Europeană, la fel, dacă nu joacă politic ar trebui să spună nu acestui proiect de lege pentru că acea deviere de la deficit se va adânci, asta înseamnă că România va rămâne în procedură de deficit excesiv mulți ani de acum înainte și al treilea filtru care va fi cel mai dureros, piețele financiare care au început deja să ne penalizeze cu dobânzi mai mari.

Nici nu a fost promulgată această lege și dobânzile au crescut. Pentru români există doar două speranțe, Klaus Iohannis dacă e responsabil și Comisia Europeană dacă nu joacă politic. După mesajele pe care le-am văzut în ultima perioadă șansele sunt mici dar eu sper pentru că este președintele cu care eu am lucrat la PNRR și atunci era un om responsabil să revină cu această lege în Parlamentul României.

Șansele sunt mici dar este important să își aducă aminte că dacă trece această lege va arunca în aer și va fi responsabil alături de PSD și de cei care au votat de distrugerea bugetului României”, a declarat el în cadrul unui interviu acordat pentru B1 TV.

Sunt șanse mari ca această lege să nu fie pusă în aplicare niciodată

Florin Cîțu a menționat că există șanse mari ca această lege să nu fie pusă în aplicare niciodată, la fel cum s-a întâmplat și în cazul unei alte legi propuse de Liviu Dragnea.

El a adăugat că imediat după aprobarea acelei legi, premierul Dăncilă de atunci și ministrul Finanțelor au comunicat în cadrul Guvernului că nu există resurse financiare disponibile.

Florin Cîțu a exprimat opinia că, în absența manipulării cifrelor, este de așteptat ca situația să evolueze similar și în acest caz. El a menționat că se pornește de la o realitate economică precară, cu o creștere economică de doar 0,2%, inflație ridicată, dobânzi mari și un buget în stare de faliment. Aceste afirmații au fost făcute de Guvernul României, care a indicat că nu dispune de resurse financiare pentru a acoperi cheltuielile.

Cîțu a subliniat că în doar două luni s-au redus toate cheltuielile pentru investiții. În opinia sa, adoptarea acestei legi, care va genera un deficit mai mare, va complica accesul la finanțare, iar acest lucru ar putea conduce automat la solicitarea sprijinului FMI. El a avertizat că în acest caz, FMI ar putea impune o reformă, iar aceasta ar putea să nu fie pe placul României.