Geoana in fata Parlamentului. Momentul coincidea cu programul guvernamental de privatizare-restructurare in opt pasi, cu termen de expirare la o luna de zile, o data cu publicarea de catre Comisia Europeana a Raportului de tara pentru Romania.
Optimismul oficialilor de la Bucuresti, dar si al milioanelor de romani dornici de rezultate palpabile ale sacrificiilor personale din ultimii ani a fost zdravan temperat de GALnter Verheugen. Este posibil nu numai sa nu capatam ravnitul statut de economie de piata functionala, dar sa ratam si 2004 ca an al incheierii negocierilor de aderare. Bulgariei i s-a sugerat aceeasi soarta, desi, cel putin din scripte, reiese ca ar avea ceea ce se numeste economie de piata functionala (intreprinderea sau taranul bulgar, daca maine sunt pusi in concurenta directa cu omologii europeni, nu dau faliment). Avantajul vecinilor se numeste
Consiliul Monetar. A veni si a spune ca economia tarii nu este „de piata” si „functionala” inseamna a afirma ineficienta Consiliului Monetar, reteta preferata a organizatiilor financiare internationale in cazul economiilor cu probleme.
Vocea lui Verheugen nu este insa singulara, desi fara indoiala este printre cele mai importante. Politicienii spanioli, si ei cu drept de veto la aderarea Romaniei, afirma deschis ca 2004 si 2007 sunt date certe. Cei francezi promit sa „sprijine”, dar nu dau certitudini, iar cei din majoritatea tarilor din centrul si estul Europei sunt solidari cu romanii.

Capital: Semnalele transmise Romaniei de catre Comisia Europeana nu sunt incurajatoare. Ce sanse de materializare considerati ca au?
Ramon de Miguel Egea: Nu as fi foarte ingrijorat de semnalele primite de la Bruxelles. Comisia Europeana are datoria de a fi exigenta. Romania trece prin transformari necesare, iar unele aspecte ale acestora lasa de dorit. Comisia Europeana trebuie sa le semnaleze. Bineinteles ca pentru tara dvs. este o situatie frustranta. Romania si-a propus un scop si face tot ceea ce este posibil pentru a-l atinge. Dar va pot spune, fara urma de dubiu, ca Romania va deveni membra a Uniunii Europene la data propusa si ca exista un consens in acest sens al celor 15 state membre. Daca as fi in locul dvs. as acorda atentie maxima reformelor necesare pentru atingerea obiectivului.
Capital: Este aderarea conditionata in primul rand de aspectul economic sau mai degraba de cel politic?
Ramon de Miguel Egea: In nici un caz nu este o chestiune de indicatori economici, de produs intern brut sau de venit pe cap de locuitor. Este o problema de punere a societatii romanesti in capacitatea de a fi competitiva pe o piata libera, cum este cea a Uniunii Europene. Sunt state care adera in 2004 mai sarace decat Romania, dar care au marele avantaj ca au inceput reformele inaintea tarii dvs. Primeaza insa interesul politic.
Capital: Exista voci care afirma ca Romania a fost lasata deoparte pentru ca este o nuca prea tare si prea mare pentru a fi inglobata in acelasi val cu Polonia, o alta nuca tare. Sunt, de asemenea, voci care pun in relatie amanarea pentru un val ulterior al extinderii cu unele aspecte religioase. Cum comentati?
Ramon de Miguel Egea: Oamenii pot avea diverse pareri, oamenii pot raspandi zvonuri. Dar eu afirm ca Romania este parte a proiectului UE si ca va incheia negocierile de aderare la data pe care si-a propus-o. Anul 2004 este o tinta certa.
A spune ca Romania a fost lasata deoparte din considerentele enuntate este fals. Problema Romaniei este, si spun asta ca prieten, ca a pierdut timp pretios in initierea reformelor politice si economice. Acesti ani pierduti au cantarit enorm, pentru ca nu este o tara „comoda”, nu poate fi transformata peste noapte. Nu poate fi comparata cu Malta, spre exemplu. De aceea, recuperarea timpului pierdut este anevoioasa, dar se petrece. De aceea nu intrati in 2004, ci intrati in 2007. Cativa ani nu inseamna nimic. Conteaza ca in momentul aderarii tara sa poata face fata socului. Experienta noastra, a Spaniei, arata ca acesta este puternic si numai o structura economica sanatoasa, tenacitatea si, nu in ultimul rand, sinceritatea cu tine insuti te ajuta sa-i faci fata. Cred ca este intelept sa aderi cand te simti pregatit.

Verheugen ne pregateste pentru un insucces
Comisarul european a fost si ramane dur cu Romania. Mai dur cand face declaratii la Bruxelles, mai putin dur cand ne viziteaza, dar totusi dur. Cu trei luni de zile in urma, in cadrul unei intrevederi cu premierul bulgar, Simeon de Saxa Coburg, lasa sa se inteleaga ca Bruxelles-ul nu exclude posibilitatea separarii Bulgariei de Romania in ceea ce priveste desfasurarea si incheierea negocierilor de aderare. Declaratiile de ultima ora spulbera sperantele vecinilor. si unii, si altii s-ar putea sa stam pe tusa mai mult decat ne-am asteptat.

Romania cere egalitate de tratament
„Negocierea aderarii Romaniei si Bulgariei a devenit mai dificila si din cauza continutului, dar si a contextului politic si institutional din 2004, cand se va afla pe agenda Uniunii Europene, printre alte procese.
Continuam sa consideram ca obiectivul incheierii negocierilor este fezabil, deoarece dorim ca evolutia reformelor in Romania sa continue in acelasi sens si in 2003-2004. Speram ca si statele membre, si Comisia Europeana sa aplice Romaniei aceleasi tratament si scala de evaluare pe care le-au aplicat si in cazul celor zece state care vor adera in cursul anului viitor.”