România este fruntașă la producția de miere în Europa. Potrivit datelor publicate de Eurostat, țara noastră trimite anual, în jur de 9.000 de tone de miere în lume, iar cea mai mare piață este cea din Uniunea Europeană.
În același timp, țara noastră mai ocupă locul doi în rândul țărilor membre ale UE ca număr de stupi. Astfel, în 2021, țara noastră ocupa locul opt în Uniunea Europeană la exporturile de miere în ţările din interiorul comunităţii, livrând peste 8.400 de tone, arată sursa citată.
România, pe locul doi după Spania în funcție de numărul de stupi
Menționăm faptul că acest clasament este condus de Ungaria. Țara vecină cu România livrează peste 60.000 de tone anual în magazinele din Uniunea Europeană. Alte locuri fruntașe sunt ocupat de Spania, dar și de Belgia, conform Eurostat.
În ceea ce privește exportul de miere, datele publicate de Eurostat arată că o mare cantitate de miere merge și în afara țărilor membre ale Uniunii Europene. Mai exact, 900 de tone din producția ajung în special în Asia şi Orientul Mijlociu. În afara UE, cel mai mult exportă Spania, Germania şi Ungaria, arată sursa citată.
În funcție de numărul de stopuri, cele mai recente date publicate de Comisia Europeană, arată că România se află pe locul doi în topul celor mai mari crescători de albine din Uniunea Europeană, după Spania, cu un efectiv de aproape 2 milioane de stupi, întregul sector apicol, unul important pentru agricultură, însemnând circa 18,5 milioane de stupi la nivelul UE, arată datele de la Comisia Europeană.
Vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine, despre producția de miere din 2022
Menționăm faptul că la începutul verii, vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine din România, Vasile Puf, a vorbit despre producția de miere din România, dar și despre prețurile din acest an.
Acesta explica atunci că mierea va fi mai scumpă, în contextul în care și apicultorii sunt afectați de creșterea prețurilor.
„Mierea va fi mai scumpă pentru că și apicultorii suportă consecințele scumpirilor celorlalte produse ca să nu mai vorbim de apicultorii care efectuează păstoritul pastoral și sunt nevoiți să vină ori din nordul Moldovei, ori din Ardeal, vin în Bărăgan sau Dobrogea. Cât mult va crește prețul nu pot estima în momentul de față dar important este să avem producție”, a spus acesta, la Europa Fm.