Creșterea prețurilor la energie a stârnit îngrijorări în România, Grecia și Bulgaria. Ministrul elen al Energiei a explicat că piața unificată a energiei electrice din UE nu funcționează pentru sud-estul Europei. Astfel, țara va colabora cu România și Bulgaria pentru a găsi o soluție permanentă.

Cele trei țări vor colabora pentru a combate creșterea prețurilor la energie

Potrivit Reuters, Grecia a obținut aproape jumătate din energia sa din parcuri solare și eoliene la prețuri scăzute. Totuși, a înregistrat o creștere periodică a prețurilor în timpul lunilor călduroase de vară, la fel ca alte țări din sudul Europei. În momentele respective, cererea pentru aer condiționat este ridicată, iar aprovizionarea cu energie electrică din alte țări interconectate este redusă.

Ministrul elen al Energie, Theodore Skylakakis, a explicat într-o declarație făcută la un post de radio grec că legăturile electrice „nu sunt suficiente pentru a transporta energia de pe piața central-europeană pe cea sud-estică”.

Această situație rezultă în „prețuri extreme în unele zile, lucru care nu poate fi acceptat”.

„Legăturile electrice nu sunt suficiente pentru a transporta energia de pe piața central-europeană pe cea sud-estică. Acest lucru duce la prețuri extreme în unele zile, lucru care nu poate fi acceptat”, a declarat Theodore Skylakakis.

România - Grecia
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Modelul vizat pentru o piață unificată a energiei electrice în UE nu funcționează

De asemenea, el a subliniat că modelul vizat pentru o piață unificată a energiei electrice în UE nu funcționează. În acest context, premierul din Grecia ar urma să trimită în această săptămână o scrisoare Comisiei Europene pe această temă.

Ministerul Energiei de la Atena a oferit mai multe informații într-un comunicat.

Miniștrii energiei din cele trei țări menționate au lansat o inițiativă comună

Potrivit autorității, miniștrii energiei din cele trei țări menționate au lansat o inițiativă comună pentru a crea „un mecanism permanent de intervenție ori de câte ori se înregistrează prețuri extreme, din cauza izolării Europei de Sud-Est de restul pieței europene a energiei”.

Amintim că guvernul conservator a extins luna trecută o taxă pe profit asupra companiilor energetice pentru a finanța subvențiile la energie pentru consumatorii care se confruntă cu creșterea costului energiei.