Austria a menținut România în afara Spațiului Schengen, în ciuda faptului că investitorii austrieci au reușit să achiziționeze active și companii importante în această țară.
Totuși, există voci care spun că România ar trebui să își recupereze companiile importante cedate către Viena. Unul dintre cei care adus în discuție această idee este Andrei Caramitru.
El este de părere că România ar putea deveni o putere economică regională semnificativă. Acest lucru se va întâmpla dacă țara noastră va reuși să obțină succese pe mai multe fronturi. Într-o postare pe platforma Facebook, el detaliază această variantă.
Marea bătălie a următorilor 10 ani pentru România
Andrei Caramitru a explicat că marea bătălie geo-politică și economică a următorilor 10 ani se va da pe mai multe fronturi.
Primul vizează, în opinia sa, rutele comerciale/ logistica. Conform acestuia, până în prezent, rutele principale din Europa de Sud-Est au fost Istanbul și ruta prin Serbia către Ungaria și Austria. România este, însă, izolată total și lipsită de infrastructură.
Austria și Ungaria sunt disperate să blocheze ascensiunea țării noastre
„Intrarea în Schengen terestru și construcția a 2 rute principale sud-nord (peste munți spre Sibiu) și prin Moldova spre Lviv schimbă TOTAL ecuația, și noi ieșim on top aici. Infrastructura la noi + Bulgari va fi gata până prin 2028. Austria și Ungaria sunt DISPERATE să blocheze asta”, a arătat el.
Un al doilea aspect este legat de energie. Conform lui Andrei Caramitru, învestițiile în energie nucleară și gazele din Marea Neagră ne vor transforma într-un mare producător din regiune.
Un obstacol este reprezentat de interconectarea cu Ungaria (și direcționarea gazelor externe prin țara noastră în loc să meargă prin Serbia către Viena).
„E esențial ca Austriecii să nu mai controleze Petrom. E inacceptabil pentru noi. Soluția e o fuziune Petrom/Hidroelectrica/Romgaz – ar deveni cea mai mare Companie din Europa de est, un monstru puternic”, a mai spus el.
Cum se poate contrabalansa influența austriecilor în Balcanii de Vest
Un alt punct adus în discuție de Andrei Caramitru este legat de influența în Balcanii de Vest. Acolo, a arătat el, Austria e marele investitor (împreuna cu Ungaria). Potrivit acestuia, acest lucru trebuie contrabalansat urgent.
El a explicat și cum se poate face acest lucru. Astfel, Banca Transilvania trebuie să încerce să achiziționeze băncile Raiffeisen din acea regiune. Dedeman trebuie să investească într-o rețea în capitalele lor iar eMAG să extindă și să deschidă operațiuni locale care acoperă „open Balkans”.
„Oscar Downstream si Chimcomplex + alții sa intre pe pietele de acolo. Dezvoltatorii de real estate + UBB sa între sa investească”, a comentat acesta.
Andrei Caramitru avansează ideea unei colaborări cu turcii
El a mai spus că este necesară o atenție mult mai mare și o implicare extinsă din partea Ministerului Afacerilor Externe, serviciilor și a tuturor părților implicate.
În opinia sa, pentru ajutor, se poate încerca o colaborare cu turcii. Aceștia din urmă ar fi dispuși să facă tot posibilul pentru a-i scoate pe austrieci din acele teritorii.
„Cam astea sunt temele. La final putem deveni o mega putere regională, sa lăsam Viena izolată, Ungaria la fel. Și se poate. Și se va întâmpla”, a punctat Andrei Caramitru pe Facebook.