România ia foc! Mercurul va exploda în termometre. Va prăpăd la final de iunie

Așadar, meteorologul Raul Ilea a informat că vom avea parte de o vreme călduroasă în următoarele zile, în cea mai mare parte a țării. Mai precis, maximele se vor încadra în general între 26-33 de grade Celsius.

„În următoarele zile vom avea parte de o vreme călduroasă în cea mai mare parte a țării. Astfel încât astăzi, maximele se vor încadra în general între 26-33 de grade Celsius. Duminică, între 27-32 de grade Celsius.

Pentru începutul săptămânii viitoare, vremea va fi călduroasă în majoritatea regiunilor, cu maxime cuprinse în general între 28-34 de grade Celsius. Cea mai călduroasă zi va fi marți, cu valori termice cuprinse între 29-36 de grade.

Referitor la manifestările de instabilitate, acestea vor fi local în Banat și Oltenia și izolat în zona Crișana, pe parcursul zilei de astăzi. Mâine, manifestările de instabilitate vor fi local în Crișana, Banat, Oltenia, Dobrogea, precum și în zona montană și submontană.

În București, astăzi, o vreme călduroasă, cu maximul în jurul valorii de 32 de grade Celsius. Vor și înnorări seara și noaptea, dar va fi probabilitate redusă pentru ploi de scurtă durată. Pe parcursul zilei de duminică, vremea se va menține călduroasă, cu maximul în jurul a 31 de grade. Probabilitate mai ridicată pentru averse și descărcări electrice, după-amiaza și seara.

Săptămâna viitoare va debuta cu o vreme în continuare călduroasă, cu maxime în jurul a 32 de grade până marți, în jurul a 35 de grade. Cei care sunt pe litoral în vacanță se pot aștepta astăzi și mâine la o vreme în general frumoasă, caldă, cu apa mării cu valori în jurul a 22 de grade Celsius. Cu alte cuvinte, se vor bucura de aceste zile”, a informat meteorologul Raul Ilea.

România ia foc! Mercurul va exploda în termometre. Va prăpăd la final de iunie

De asemenea, temperaturile se vor situa peste normalul perioadei în următoarele patru săptămâni. Mai mult, cantitățile de precipitații vor fi deficitare în majoritatea zonelor, conform informațiilor transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În acest context, directorul ANM Elena Mateescu a explicat la început de săptămână că un val de aer tropical aduce temperaturi sufocante în România.

„Va fi o vreme deosebit de călduroasă, chiar caniculară în zonele sudice ale țării. Contăm chiar pe valori de până la 35 de grade Celsius în bună parte din sudul țării, acolo unde și disconfortul termic va fi unul ridicat.

Am înregistrat deja două recorduri ale unor temperaturi maxime zilnice, ca fiind cele mai ridicate valori maxime pentru o zi de 20 iunie, la Săcuieni, 34 de grade, față de recordul anterior, 33.8, și iată, în zona de munte, la Vârfu Vlădeasa, 21.2 grade, față de recordul anterior de 20.2 grade, iar la Turda, 33 de grade. Sfârșitul de săptămână, mai ales sâmbătă și duminică, din nou, contăm pe valori de 34-35 în bună parte din țară”, a spus directorul ANM la România TV.

România ia foc! Mercurul va exploda în termometre. Va prăpăd la final de iunie

Conform explicației oferite de Elena Mateescu, vremea este mai caldă pentru ultimă decadă a unei luni iunie în țara noastră.

„Este o vreme mai caldă pentru ultimă decadă a unei luni iunie în țara noastră, dar cred că trebuie să consemnăm în special durata zilelor în care valorile de temperaturi vor depăși 34-35 de grade și cu cât această durată este una mai lungă, mai mult de 3-5 zile consecutiv, cu atât și disconfortul termic va fi unul relativ ridicat.

Cel puțin până la sfârșitul lunii iunie contăm pe o vreme mai caldă pentru că, așa cum arată și estimările pentru următoarele 4 săptămâni, săptămâna 20-27 iunie și chiar 27 iunie – 4 iulie, păstrează semnalul unor valori de temperaturi, în medie mai ridicat decât în mod obișnuit pentru aceste intervale”, a completat Elena Mateescu.

Simultan, directorul ANM a subliniat că este vorba despre a cincea perioadă cea mai secetoasă din istorie.

„Și putem să confirmăm la acest moment că perioada 1 septembrie 2021 iată, până în prezent, 15 iunie 2022 este a cincea perioadă cea mai secetoasă din istorie a măsurătorilor meteorologice și dacă perioada următoare va fi în continuare, va păstra semnalul unui deficit de precipitații, cu siguranță în zona Moldovei, în Dobrogea sau în cea mai mare parte a Munteniei, dar și în sudul Olteniei sau în vestul Crișanei și al Maramureșului, seceta va putea să aibă efecte asupra agriculturii”, a conchis Elena Mateescu