România îi dă lovitura lui Putin
România nu iartă Rusia. Șefa diplomației române a fost prezentă la Conferința de Securitate de la München, unde a fost informată despre decesul disidentului rus Aleksei Navalnîi.
„Lucrăm la un mesaj comun ca urmare a morţii disidentului rus”, a afirmat Odobescu.
Oficialul a spus că, la Munchen, „ştirea a produs emoţie şi a fost o reconfirmare a ceea ce se ştia: ceea ce poate să facă Rusia, Putin, nu numai în Ucraina, ci din păcate şi în Rusia”.
„Au fost transmise condoleanţe familiei, soţia (Iulia Navalnaia – n.r.) a fost prezentă aici, a transmis un mesaj simplu şi emoţionant şi cred că este foarte important să arătăm nu numai solidaritate, dar şi să continuăm măsurile de sancţionare a Rusiei. În acest sens, se lucrează la un nou pachet de sancţiuni şi România susţine adoptarea unui nou pachet de sancţiuni”, a menţionat Odobescu.
Discuţiile pe această temă se concentrează pe consolidarea regimului de sancţiuni.
„Să vedem cum putem să ne asigurăm că ele nu sunt eludate, că nu sunt evitate de către anumite state”, a completat Odobescu.
Luminiţa Odobescu a accentuat necesitatea menţinerii unităţii şi solidarităţii transatlantice faţă de Ucraina
Șeful diplomaţiei române a participat şi la reuniunea Consiliului Atlantic al SUA, dedicată temelor cheie aflate pe agenda Conferinţei, în special modului în care comunitatea transatlantică îşi va menţine sprijinul pentru Ucraina, va consolida capacitatea de apărare pentru a descuraja Rusia.
În intervenţia sa, Luminiţa Odobescu a accentuat necesitatea menţinerii unităţii şi solidarităţii transatlantice faţă de Ucraina, care, de fapt, se traduce în beneficiul membrilor săi şi securitatea acestora.
”Ministrul a arătat că victoria Ucrainei este imperativă pentru securitatea şi stabilitatea regiunii extinse a Mării Negre, euro-atlantică şi globală. De asemenea, a evocat necesitatea aprofundării cooperării NATO-UE, cu accent pe complementaritatea acţiunilor celor două organizaţii şi necesitatea armonizării instrumentelor şi proceselor care au potenţialul de a dezvolta industria de apărare pentru a răspunde cerinţelor actuale şi de viitor”, subliniază MAE.
În cadrul întâlnirii cu delegaţia Congresului SUA, condusă de Mike Turner, preşedinte al Comisiei de Intelligence din Camera Reprezentanţilor, ministrul afacerilor externe a subliniat importanţa continuării sprijinului consistent al legislativului SUA pentru demersurile care vizează consolidarea securităţii în spaţiul euroatlantic.
”Oficialul român a prezentat evaluări cu privire la situaţia din regiunea Mării Negre şi a transmis satisfacţia pentru atenţia pe care o acordă Congresul SUA acestei zone, inclusiv prin includerea unei secţiuni dedicate regiunii în cadrul Legii Bugetului Apărării SUA pentru 2024”, precizează MAE. În marja Conferinţei, şeful diplomaţiei române a avut şi o întrevedere cu vicepremierul şi ministrul afacerilor externe şi expatriaţilor din Regatul Haşemit al Iordaniei, Ayman Safadi.
”Cei doi miniştri au abordat stadiul relaţiilor bilaterale, cu accent pe calendarul contactelor politico-diplomatice pentru anul în curs, precum şi evoluţiile de securitate din Orientul Mijlociu, cu accent pe situaţia de criză din Fâşia Gaza.Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a subliniat că, în plan umanitar, România a susţinut, de o manieră activă, un răspuns umanitar rapid, iar în plan politic, promovează necesitatea suprimării cauzelor conflictului şi crearea unui orizont politic bazat pe soluţia celor două state. Cei doi interlocutori au exprimat îngrijorare faţă de deteriorarea situaţiei de securitate în mai multe zone din regiune”, mai arată MAE în comunicat.