România îi lovește pe ruși! Controale pe bandă rulantă la firmele rusești din țară

Lukoil

SURSA FOTO: Dreamstime

Mai multe țări europene au luat măsuri drastice în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, iar România este una dintre ele. Potrivit ultimelor informații, mai multe firme rusești sunt vizate de controale în masă ale ANPC.

Hotnews.ro a obținut informații potrivit cărora, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) efectuează controale la benzinăriile Lukoil şi Gazprom din România. În același timp, comisarii ANPC mai derulează alte controale, în paralel şi alte magazine din România aparţinând unor firme ruseşti.

Reacția ANPC vine în contextul în care, autoritatea a primit mai multe reclamaţii cu privire la comportamente abuzive pe care le-ar fi avut aceste companii.

De menționat este faptul că Lukoil România are 314 benzinării, este a treia mare companie petrolieră din România şi este deţinută de PJSC Lukoil, cu sediul la Moscova.

La rândul său, Gazprom România deţine 19 benzinării şi este o subsidiară a companiei sârbe NIS Petrol, deţinută majoritar de Gazprom Neft, divizia petrolieră a companiei ruse de stat Gazprom.

Florin Cîțu cere sancțiuni pentru companiile rusești din România

Amintim faptul că informația obținută de hotnews.ro vine la scurt timp după ce, luni dimineață, premierul Florin Cîțu a cerut sancțiuni pentru toate firmele rusești de pe teritoriul țării. Acesta declara atunci că în România există aproximativ 600 de companii cu acționariat rusesc, iar România trebuie să se asigure că nu vor primi ajutoare de la stat.

Florin Cîțu mai spunea că banii se duc spre finanțarea războiului și a mai explicat faptul că România a trimis în Ucraina ajutoare de 3 milioane de euro, însă alte milioane de euro se duc spre oligarhii ruși, prin simpla prezență a acestor companii.

El adăuga că țara noastră nu își permite acest lucru, drept urmare trebuie să intervină.

”Sunt cam 600 companii rusești la noi, trebuie să ne asiguram că nu primesc ajutoare de stat, vreun leu de la statul român, să nu finanțeze Romania firmele apropiate de oligarhi, bani care apoi se duc spre finanțarea războiului.

Haideți să ne uităm: România a trimis ajutoare către Ucraina în valoare de 3 milioane de euro, dar în schimb plătim milioane de euro în ajutoare de stat către oligarhii ruși. Mai bine dădeam banii către Ucraina, decât să-i dăm către oligarhii ruși.

Eu nu cred că România își permite ca un singur leu sau bani din fonduri europene să ajungă la companii cu acționariat rusesc. Nu ne permitem acest lucru și trebuie să fim foarte, foarte atenți.”, a spus Florin Cîțu.