România face un mare pas în fața tensiunilor dintre Ucraina și Rusia. Ministrul de Afaceri Externe, Bogdan Aurescu anunță că Ministerul pe care îl conduce a propus în cadrul reuniunii să fie organizată o întâlnire a miniștrilor de Externe la Kiev, în semn de solidaritate cu Ucraina în fața amenințării ruse de la graniță.
„În timpul celei de-a doua zi a Consiliului Afaceri Externe privind situația de securitate îngrijorătoare din vecinătatea Ucrainei, am reiterat poziția României pentru nevoia de dialog dar și descurajare. Avem nevoie de progrese rapide în pregătirea sancțiunilor ferme și credibile de către UE. Am sugerat să examinăm posibilitatea organizării unei întălniri a CAE în Kiev, în solidaritate cu Ucraina”, arată mesajul ministrului de Afaceri Externe, Bogdan Aurescu.
Amintim faptul că precizările acestuia vin în contextul în care, în cursul zilei de luni, miniștrii de externe ai statelor membre UE au adoptat luni un document în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles.
În documentul menționat, UE reclamă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și au convenit accelerarea pregătirii de sancțiuni împotriva Moscovei, în cazul unei invazii.
Șefii diplomațiilor au adoptat un document în care „condamnă agresiunea continuă și amenințările Rusiei la adresa Ucrainei și cheamă la dezescaladarea situației, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului UE.
În același timp, Uniunea Europeană mai „confirmă sprijinul neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a celorlalți parteneri din Vecinătatea Estică”.
Instrumentul puternic pe care îl are UE
Înainte de reuniune, Bogdan Aurescu preciza că în opinia sa sancțiunile reprezintă un instrument puternic al UE care ar putea descuraja o eventuală agresiune din partea Rusiei.
„Sancțiunile sunt cel mai puternic instrument la îndemâna UE pentru a descuraja o agresiune viitoare din partea Rusiei. De aceea, consider că trebuie să grăbim pregătirea sancțiunilor și sper că și Concluziile Consiliului pe care le vom adopta astăzi vor evidenția acest lucru, în mod hotărât.
Apoi, bineînțeles, trebuie să sprijinim în continuare reziliența Ucrainei și a celorlalți parteneri din Vecinătatea Estică. Trebuie să continuăm să dezvoltăm instrumente și eforturi ale UE pentru a ne implica mai mult în soluționarea celorlalte conflicte prelungite din regiune”, a spus acesta.
Amintim faptul că anterior întâlnirii de luni, NATO a anunțat deja că își va suplimenta forțele în Europa de Est cu mai multe nave și avioane de luptă, în condițiile în care Rusia refuză să renunțe la activitatea amenințătoare în apropierea granițelor Ucrainei.
Totodată, NATO a mai transmis și implicarea SUA, a Spaniei, dar și a Franței și a Țărilor de jos în acest proces.
„În ultimele zile, un număr de Aliați au făcut anunțuri cu privire la desfășurările noastre prezente și viitoare – Danemarca trimite o fregată în Marea Baltică și urmează să desfășoare patru avioane de luptă F-16 în Lituania ca formă de sprijin pentru misiunea mai veche a NATO din regiune.
Spania trimite nave care se vor alătura forțelor navale NATO și ia în considerare desfășurarea de avioane de luptă în Bulgaria. Franța și-a exprimat disponibilitatea de a trimite trupe sub comandă NATO în România. Țările de Jos vor trimite două avioane de luptă F-35 în Bulgaria, începând din aprilie, pentru a susține activitatea de control aerian a NATO din regiune.
Statele Unite au spus, de asemenea, în mod clar, că iau înconsiderarea accentuarea prezenței militare în partea estică a Alianței”, se arată în mesajul transmis de Alianța Nord-Atlantică.