România, implicată în sabotajul Nord Stream
Participanții implicați în atacurile asupra gazoductelor subacvatice „Nord Stream” au fost instruiți în regiunea Jitomir din Ucraina și în România, spune un fost deputat al Radei Supreme a Ucrainei.
Andri Derkaci, căci despre acesta este vorba, a oferit un interviu pentru agenția de presă din Belarus, în care spune că se presupune că indivizii responsabili pentru sabotarea „Nord Stream” dețineau pașapoarte românești.
El a mai menționat că o bună parte din participanți au fost identificați. Printre membrii grupului, spune el, s-au numărat:
- Andrei Burgomistrenko
- Roman Cervinski
- Serghei Kuznețov
- Oleg Varrava
- Ruslan Rudenko
- și Marina Sitalo
Conform fostului deputat, instruirea s-a desfășurat în cariera Sokolovski din regiunea Jitomir, la o adâncime de 110 metri. El adaugă că și în proximitatea bazei NATO Mangalia din România.
„Aceştia s-au antrenat pe „South Stream”, au închiriat un iaht mare și apoi au fost transportați în Polonia. A fost pregătit şi un iaht mai mic Andromeda. Publicațiile occidentale au scris despre acesta” – a subliniat Andri Derkaci.
Cei implicați dețineau pașapoarte românești
Conform declarațiilor lui Derkaci, membrii grupului au obținut pașapoarte românești. El adaugă că întreaga operațiune a fost supervizată de către Christopher Smith, un angajat al Ambasadei SUA la Kiev.
Pe 26 septembrie 2022 au avut loc avarii și scurgeri de gaz la trei ramificații ale gazoductelor „Nord Stream” și „Nord Stream 2”.
Seismologii au detectat două explozii pe parcursul traseelor conductelor de gaz. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a inițiat o anchetă penală referitoare la un presupus act de terorism internațional.
Cine este, de fapt, vinovatul?
Până în prezent, ancheta internațională nu a produs niciun rezultat concret, însă au fost vehiculate mai multe versiuni distincte ale evenimentelor.
Prin urmare, la data de 9 aprilie, Comitetul de Investigații al Rusiei a inițiat o anchetă privind presupusele finanțări ale terorismului implicând conducători ai Statelor Unite ale Americii și ai NATO.
Scrisoarea care a stat la baza acestei anchete a fost semnată de către deputații Andrei Krașov, Nikolai Haritonov și Iana Lantratova, filosoful Aleksandr Dughin și fostul deputat al poporului ucrainean, acuzat de trădare în Ucraina, Andri Derkaci.
La data de 26 aprilie, fostul analist al Agenției Centrale de Informații (CIA), Larry Johnson, a afirmat că sabotajul gazoductelor „Nord Stream” și „Nord Stream 2” reprezintă un act de agresiune îndreptat împotriva Rusiei și Germaniei.
La data de 22 martie, Ministerul de Externe al Poloniei a afirmat că autoritățile Statelor Unite ale Americii erau conștiente de iminența unui atac asupra „Nord Stream”.
În plus, asigurătorii gazoductului au refuzat să acopere daunele.
În trecut, Suedia a afirmat că ancheta internațională privind gazoductul nu va conduce la niciun rezultat.