Ministrul Finanțelor a declarat, miercuri, că România este dependentă de importuri în mai multe sectoare, motiv pentru care trebuie să existe măsuri de combatere. Adrian Câciu a precizat, în Parlament, că printre aceste măsuri ar trebui să existe creșterea producției sau investiții în procesare.
România importă inflație! Adrian Câciu: Suntem o ţară dependentă de importuri
Ministrul Finanțelor a declarat că România importă, în prezent, inflație, subliniind că țara noastră este dependentă de importuri în mai multe sectoare.
”Referitor la ceea ce aţi spus legat de puseul inflaţionist. Toţi îl cunoaştem, toţi îl vedem, are foarte multă componentă exogenă. În afară de puseul inflaţionist de anul trecut, când am spus că a crescut inflaţia de trei ori şi a avut poate şi componente endogene cu privire la preţurile interne, la energie, acum importăm inflaţie”, spune Adrian Câciu.
El a mai adăugat, în Parlament, că măsurile pentru combaterea acestui fenomen sunt unele structurale, referindu-se la creșterea producției interne, investițiile în procesare și reducerea dependenței de importuri.
”Suntem o ţară care este dependentă de importuri în multe sectoare şi măsurile pe care le ai pentru a combate importul de inflaţie sunt doar măsuri structurale, respectiv să ai şi să creşti producţia internă, să investeşti în procesare şi să reduci dependenţa de importuri. Estimările specialiştilor din Banca Naţională ne arată că spre final de an inflaţia începe să decelereze”, a mai spus șeful de la Finanțe.
Măsură pentru zona privată
Pe de altă parte, ministrul Adrian Câciu a declarat că a venit cu o măsură pentru zona privată, aceasta constând în creșterea voluntară a salariului minim sau o creștere cu 200 de lei peste salariul minim. Această creștere va fi scutită de taxe și va avea efect pe toată masa salarială la nivelul economiei.
”Se vorbea foarte mult de scăderea puterii de cumpărare. Există o consecinţă a inflaţiei: afectarea puterii de cumpărare. În ceea ce înseamnă zona privată, am venit chiar săptămâna aceasta, cred că o să fie şi în transparenţă publică – acea măsură pe care am promovat-o prin programul Sprijin pentru România: creşterea voluntară a salariului minim sau creşterea cu 200 de lei peste nivelul salariului minim, scutită de taxe, o măsură care a fost discutată cu mediul de afaceri, o măsură care va veni în beneficiul angajaţilor din mediul privat şi care va avea un efect pe toată masa salarială la nivelul economiei, evident, în contextul în care vom introduce capital în economie şi vom continua cu celelalte măsuri de sprijin al companiilor pentru menţinerea business-urilor şi menţinerea locurilor de muncă”, a mai spus ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.