Din 2000, românii au ajuns să crească de 7 ori mai puțini porci, iar importurile au explodat.
Ionel Arion preşedintele Federaţia Naţională Pro Agro, a spus că gestionarea proastă a pestei porcine africane dar și lipsa sprijinului pentru fermieri au pus amprenta asupra producției interne:
„Cu siguranță un cuvânt de spus l-a avut și faptul că România s-a aflat sub incidența pestei porcine africane, aici ne-am lovit de disoluția autorității statului prin faptul că foarte mulți ani, începând cu 2017, noi am atenționat că ANVSA nu a gândit măsuri și nu a creat strategii și politici publice pentru a combate această pestă porcină africană.
Nu doar ANSVSA, ci cam toate guvernele au fost delăsătoare și nu au înțeles că această boală, această molimă va afecta cu siguranță balanța comercială pe alimente a României și am ajuns să trăim acest lucru zilele acestea pentru că potențialul de 7-8 milioane de porci pe care îi putem crește, pe facilitățile pe care le avem acum, am ajuns să creștem până în 2 milioane de porci anual”, a explicat Ionel Arion.
Fermierii români, acces la piețe tot mai dificil
Pentru fermierii români, accesul la piețe este tot mai dificil, consideră Ionel Arion. El a explicat care sunt cauzele acestui fenomen.
„Cauzele sunt multiple. Pe faptul că nu avem acces la piață și la finanțare ne-a făcut să încetinim foarte mult producția și procesarea.
Neavând producție, procesarea nu a putut fi dezvoltată la capacitățile necesare, neavând acces la piață am fost captivi retailerilor și hipermarketurilor și am jucat după cum au spus ei”, a spus acesta pentru B1 TV.
Importăm fără a avea posibilitatea de a contracara aceste importuri
„Faptul că noi ne chinuim să rămânem pe piață, că importăm atât de mult fără a avea posibilitatea de a contracara aceste importuri, accesul la piață și la finanțare au un cuvânt greu de spus, la fel cât de greu cântărește peste porcină. Faptul c-am avut autorități care doar s-au făcut că despăgubesc sau controlează, în timp ce ele trebuiau să controleze cam tot ceea ce mișcă pe piața de carne, pe partea de biosecuritate, am ajuns unde am ajuns”, a arătat acesta.
Trebuie spus că președintele Asociației Fermierilor din România a declarat recent că România este singura putere agricolă dintre țările membre ale blocului comunitar care are condiții pedoclimatice extrem de favorabile agriculturii. Totuși, spune acesta, țara noastră este dependentă de importurile de produse agroalimentare de strictă necesitate, ceea ce poate ajunge până în punctul în care securitatea alimentară este în pericol.