Romania a obtinut un imprumut in valoare totala de 19,95 de miliarde de euro, cea mai mare parte din acesti bani provenind de la Fondul Monetar International. Conform declaratiilor oficialilor FMI, acordul va fi de tip stand-by si are o valoare de 12,95 miliarde euro.
Prima transa din aceasta suma va fi de 5 miliarde de euro.
De la UE, Romania va primi 5 miliarde de euro, iar durata imprumutului va fi de 5 ani. Conform declaratiilor oficialilor europeni, prima transa din banii de la UE vor fi disponibili la inceputul lunii iulie.
Romania ar putea primi banii de la Banca Mondiala in trei transe, prima in aceasta vara. Durata imprumutului de la Banca Mondiala va fi de cinci ani.
Dobanda imprumutului se va schimba în funcţie de conditile pietei, au spus oficialii.
In ceea ce priveste conditiile acordarii imprumutului, responsabilul FMI, Jeffrey Franks, a declarat ca acestea sunt „ambitioase dar realiste” si „adaptate Romaniei”.
Romania este a treia tara membra a Uniunii Europene care beneficiaza de imprumuturi de la FMI, dupa Ungaria si Letonia. De remarcat este faptul ca la cateva luni dupa obtinerea imprumutului de la FMI guvernele celor doua state europene au cazut.