Ministerul Mediului anunţă, marţi, că a fost sesizată Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la nerespectarea de către România a Directivei privind emisiile industriale de către trei instalaţii de ardere. Guvernul are termen să răspundă până în 21 septembrie.

România va depune eforturi pentru clasarea acestei proceduri

”România a fost informată asupra transmiterii, de către Comisia Europeană, a cererii introductive prin care Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a fost sesizată în cauza C-455/22, care vizează nerespectarea Directivei 2010/75/UE privind emisiile industriale de către trei instalaţii de ardere: Govora nr. 2, Deva nr. 2 şi Deva nr. 3”, a transmis, marţi, Ministerul Mediului.

Instituţia a precizat că termenul pentru depunerea memoriului în apărare al Guvernului României se împlineşte la data de 21 septembrie 2022.

Ministerul precizează că instalaţiile Deva nr. 2 şi Deva nr. 3 din cadrul Sucursalei Electrocentrale Deva (Mintia) au fost oprite la data de 5 martie 2021 şi a fost luată decizia de punere a acestor instalaţii în stare de conservare, în condiţii de siguranţă, urmând a fi închise.

”În prezent, se derulează procedurile pentru stabilirea obligaţiilor de mediu la încetarea definitivă a activităţii şi a unui plan de conformare”, a precizat instituţia.

În ceea ce priveşte Govora nr. 2, ministerul precizează că agentul economic se află în procedură de insolvenţă începând cu data de 9 mai 2016.

”Pentru instalaţia vizată de procedura de infringement vor fi stabilite obligaţii de mediu la încetarea definitivă a activităţii până la sfârşitul anului 2022. Autorităţile române sunt în contact permanent cu instituţiile europene şi vor depune toate eforturile pentru clasarea acestei proceduri de infringement”, mai arată Ministerul Mediului.

Țara noastră va produce energie pe bază de cărbune la capacitate maximă

Amintim că, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat sâmbătă că România va produce, în anii următori, energie electrică pe bază de cărbune la capacitate maximă, pentru a trece peste această criză.

„România va fi independentă energetic. Mergem înainte, investim strategic, iar ţara noastră va avea independenţă şi securitate energetică. (…) Ca să fie foarte clar: în următorii ani, România va produce energie electrică pe bază de cărbune la capacitate maximă, pentru a trece peste această criză. Nu se închide nimic din ceea ce funcţionează. Dar nu vom înlocui importul de gaze ruseşti cu importul de cărbune rusesc!”, a punctat ministrul Energiei.

De asemenea, el a reamintit decizia autorităţilor de a investi într-o centrală nouă care va produce energie electrică folosind gaz românesc.