În plus, vineri, prețul tranzacționat pentru energia vândută sâmbătă la ora recordului a fost de 650 lei/MWh, cu 30 de lei sub maximul istoric din februarie 2017.
Capacitatea de transport netă disponibilă în vederea importului, în prezent, este de 2.300 MW, potrivit unui anunț anterior făcut de Transelectrica.
În acest weekend, din cauza condițiilor meteo, la mai multe unități de producție internă au apărut avarii, ceea ce a redus oferta de energie din partea acestora.
Producția internă de energie a provenit sâmbătă în cea mai mare parte din hidrocentrale (1.950 MW), urmată de cea din cărbuni (1.845 MW), cea din hidrocarburi (1.509 MW), cea nucleară (1.391) și cea eoliană (94 MW), conform Știripesurse.ro.
Guvernul a lut o decizie,la sfarsitul anului trecut, prin Ordonanţa de Urgenţă privind măsurile fiscale, în ceea ce privește preţul gazelor şi energiei electrice.
„Guvernul României a decis plafonarea preţului la gaze şi la energia electrică pentru următorii trei ani de zile pentru toţi consumatorii casnici. De asemenea, (…) şi pentru consumatorii industriali acest nivel va fi plafonat pentru următorii trei ani de zile. Acesta va fi însă un mix între preţul de 68 de lei pentru consumatorii industriali, preţul de import şi costul de înmagazinare. Prin această măsură, statul român nu câştigă niciun ban în plus; dimpotrivă, bugetul de stat va fi văduvit de aproximativ 1,5 – 2 miliarde de lei. Aceşti bani nu se vor mai încasa din cauza dividendelor care vor fi reduse, dividende încasate de la companiile de energie, şi, de asemenea, din taxa privind profiturile suplimentare”, a declarat Darius Vâlcov, vineri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.