Tudor Chirilă desființează încă o dată guvernarea PSD și pe liderul partidului, Liviu Dragnea. Actorul a scris pe pagina sa de Facebook că "o mână de borfași de cea mai joasă speță vor arunca România în întuneric".
Redăm mai jos postarea făcute de Tudor chirilă pe pagina personală de Facebook, în care critică Guvernul PSD în frunte cu Liviu Dragnea.
„A fost o vreme când un neamț a făcut pentru România mai mult decât puteau sau voiau să facă românii înșiși. Numele lui era Carol I. I-a urmat Ferdinand sub care s-a făcut efectiv România, împreună cu patrioți români. Astăzi o mână de borfași de cea mai joasă speță vor arunca România în întuneric. Și vine momentul ăla când Europa vrea mai multe pentru România decât românii. Grav. Extrem de grav. Îmi pare enorm de rău pentru copiii noștri. Mă simt umillit și neputincios cu demnitatea călcată în picioare de niște incapabili pe care noi toți i-am tolerat acolo, mult prea ocupați să credem că ne salvăm individual.
Poate hoții ăștia nu au observat că până și turcii se trezesc”, a scris Tudor Chirilă pe pagina de Facebook.
Mai multe țări partenere României, printre care și Statele Unite, și-au exprimat îngrijorarea privind modificările la legile justiției pregătite de PSD și ALDE.
“În numele Austriei, Belgiei, Canadei, Danemarcei, Elveției, Finlandei, Franței, Germaniei, Irlandei, Norvegiei, Olandei, Statelor Unite și Suediei.
Noi, parteneri internaționali și aliați ai României, chemăm toate părțile implicate în elaborarea ordonanțelor de urgență ale guvernului care modifică legislația referitoare la domeniul justiției, să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității și corupției.
Advertisement
Din păcate, solicitările noastre oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie a acestui an.
Suntem profund îngrijorați de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile care nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de justiție. Dimpotrivă, efectul cumulativ al acestor modificări prezintă riscul încetinirii luptei împotriva corupției și subminării independenței sistemului judiciar. Așteptăm ca procesul de reformă să se bazeze pe o abordare inclusivă care să implice toate părțile, prin consultări ample. Un astfel de proces trebuie să se desfășoare în interesul tuturor cetățenilor români. Acest lucru necesită, de asemenea, ca toți actorii implicați să ia în considerare opiniile și propunerile de sprijin oferite de experții juridici români și internaționali, pentru a evita o și mai mare alterare a progreselor remarcabile înregistrate în domeniul justiției de România în ultimele două decenii.
Ordonanțele de urgență care par a fi în curs de discuție pot avea un impact negativ asupra independenței justiției românești, ceea ce ar slăbi încrederea cetățenilor și a partenerilor României în sistemul judiciar, dar și în guvernul României.
În opinia țărilor partenere, este esențial ca România să țină seama de recomandările organismelor Consiliului Europei, cum ar fi Comisia de la Veneția și GRECO, ale Parlamentului European, ale Consiliului Uniunii Europene și ale Comisiei Europene din ultimul său raport în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și să asigure o justiție eficientă, transparentă și imparțială.
Modificările anticipate prezintă un risc de încălcare a valorilor comune. În plus, acestea ar putea avea un efect negativ de durată asupra dezvoltării economice a țării. Faptul că România deține în prezent președinția Consiliului Uniunii Europene îi conferă o responsabilitate specială. Îndemnăm Guvernul României și toți actorii implicați să țină seama în mod corespunzător de această declarație comună și să reafirme angajamentul politic al României de a susține valorile noastre comune.”, se arată în scrisoarea comună a celor 12 țări partenere României.