Riscul de inundaţii al României este mai mare decât al tuturor ţărilor din regiunea balcanică, în timp ce la nivelul Uniunii Europene, doar Polonia, Cehia şi Slovacia sunt supuse unor riscuri superioare.
Inundaţiile au apărut în nouă din ultimii 15 ani, 2005 fiind un an excepţional, cu inundaţii care au avut loc în aproape toate bazinele hidrografice. Creşterea frecvenţei cu care acestea apar poate fi asociată cu activităţile care au schimbat sau redus spaţiul râurilor şi impactul schimbărilor climatice, se precizează într-un studiu publicat anul acesta de Banca Mondială. În ultimii 25 de ani, inundaţiile s-au extins în ceea ce priveşte acoperirea spaţială, în special în regiunile de vest (Transilvania) şi sud-est (Dobrogea).
Pagubele totale cauzate de inundaţii în perioada 2002 – 2013 sunt estimate la 6,3 mld. euro, pe locul şapte într-un top european al pagubelor. În aceeaşi perioadă, ca urmare a inundaţiilor, România a suferit cel mai mare număr de decese – 183 de fatalităţi – şi cel mai mare număr de case distruse – 43.900 – din întreaga Europă, se mai precizează în studiul Băncii Mondiale.
Doar inundaţiile istorice din 2010 au afectat 12.237 de români, au cauzat 26 de decese şi pagube de cel puţin 1,1 mld. euro, echivalentul a 0,6% din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării, conform datelor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Sud-estul, nord-vestul şi vestul ţării au fost cele mai afectate, cu impact considerabil asupra PIB-ului local, în medie, peste 4% din PIB-ul local. Mai mult, în judeţele Satu Mare din nord-vest şi în Ialomiţa din sud-est, reducerea medie a PIB-ului local cauzată de inundaţii depăşeşte 8%.