Potrivit agenţiei britanice de ştiri, decizia executivului comunitar ar fi menită să infirme acuzaţiile că astfel de acorduri sunt pline de prevederi secrete şi concepute în principal în beneficiul marilor companii.
"Am analizat toate argumentele legale şi am luat în considerare opiniile şefilor de stat şi de guvern şi ale parlamentelor naţionale', a precizat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un comunicat. La 29 iulie, preşedintele Comisiei se pronunţase public pentru o poziţie contrară, pledând să nu se solicite avizul parlamentelor naţionale" notează AFP.
Comisia anunţă că speră ca acordul comercial, care a fost negociat timp de circa cinci ani, să fie semnat în octombrie. Totuşi, Comisia a precizat că acordul ar trebui aplicat provizoriu imediat ce Consiliul de miniştri şi Parlamentul European îl vor aproba, respectiv înainte de ratificarea sa de toate parlamentele naţionale.
"Facem apel la statele membre – care au cerut toate acest acord şi care l-au salutat – să dea dovadă de leadership-ul necesar pentru a-l apăra în parlamentele ţărilor lor", a spus comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, potrivit DPA.
Portalul de ştiri europene EUObserver anunţa la jumătatea lunii mai că Bulgaria şi Romania au semnalat posibilitatea unui veto asupra acordului de liber schimb între Uniunea Europeană şi Canada din cauza 'tratamentului discriminatoriu' aplicat de Ottawa cetăţenilor lor în materie de vize.
"Ar fi foarte dificil pentru guvernele din Bulgaria şi România, în circumstanţele actuale, să găsească argumente pentru a promova adoptarea acordului comercial cu Canada, atât timp cât Canada impune în continuare un tratament discriminatoriu cetăţenilor noştri", au afirmat ambasadorii la Uniunea Europeană ai celor două state, într-o scrisoare comună.
Textul, care a fost consultat de EUObserver, a circulat înaintea unei reuniuni a miniştrilor comerţului din UE, desfăşurată vineri, 13 mai, la Bruxelles.
Demersul celor două state survine pe fondul planurilor UE de a oficializa un acord de parteneriat strategic şi liber schimb cu Ottawa cu ocazia viitorului summit UE-Canada, din luna octombrie, nota atunci EUObserver.
"Absenţa angajamentului din partea părţii canadiene şi a unui calendar precis de eliminare a obligativităţii vizelor … pune guvernul bulgar într-o situaţie foarte neplăcută în a-şi da acordul pentru tratatul" comercial, le-a declarat ambasadorul bulgar Dimităr Ţancev miniştrilor europeni.
Potrivit unui diplomat european, citat de EUObserver, declaraţiile lui Ţancev, care a luat cuvântul la reuniune în locul ministrului bulgar, au fost primite cu tăcere de reprezentanţii altor state membre.
Comisia Europeană, a adăugat aceeaşi sursă diplomatică, a asigurat Bulgaria şi România că depune eforturi pentru a obţine reciprocitatea vizelor, afirmând însă că aceste state nu ar trebui să amestece disputa legată de vize cu acordul comercial.
EUObserver nota însă la momentul respectiv că rămâne de văzut dacă Bulgaria şi România se vor afla în poziţia de a se opune prin veto acestui acord, întrucât avocaţii Comisiei dezbăteau încă în luna mai dacă acesta este un tratat comun între UE, statele membre şi Canada, sau un simplu acord UE-Canada. În primul caz, el trebuia ratificat prin consens în Consiliul UE şi de toate cele 28 de parlamente naţionale, ceea ce ar oferi Bucureştiului şi Sofiei opţiunea de a-l bloca. În varianta a doua, acordul putea fi ratificat printr-un vot în Consiliu, unde Bulgaria şi România nu ar dispune de o pondere suficientă.
Din acest punct de vedere, se pare că anunţul făcut de CE marţi lasă celor două guverne opţiunea de a bloca ratificarea acordului de liber schimb UE-Canada în lipsa unui angajament considerat mulţumitor al executivului de la Ottawa privind liberalizarea regimului vizelor pentru români şi bulgari.
Premierul român Dacian Cioloş a discutat la jumătatea lunii iunie, cu prilejul unei vizite în Canada, cu omologul său Justin Trudeau 'aducerea problematicii vizelor pentru cetăţenii români în atenţia guvernului de la Ottawa la nivel politic, după ce în ultimii ani acest subiect a fost tratat mai ales la nivel tehnic în diferite formate de negociere', informa un comunicat al guvernului remis AGERPRES.
Sursa citată anunţa că Dacian Cioloş i-a înmânat premierului canadian o scrisoare comună semnată şi de Boiko Borisov, premierul Bulgariei, în care "reafirmă dorinţa de a întări parteneriatul şi prietenia cu Canada, trece în revistă marile teme de pe agenda comună din perioada următoare de pe urma cărora cetăţenii şi companiile celor trei ţări vor putea beneficia şi supun atenţiei premierului Justin Trudeau nevoia de reciprocitate în problema vizelor pentru români şi bulgari aşa cum s-a specificat în Declaraţia ultimului summit Uniunea Europeană-Canada, în 2014".
În cadrul întâlnirii dintre cei doi premieri s-au făcut referiri şi la 'bunele relaţii bilaterale româno-canadiene la care contribuie şi o comunitate de aproximativ 200.000 de canadieni de origine română excelent integraţi în cultura ţării de adopţie şi care contribuie major la dezvoltarea societăţii canadiene'.
"Am venit în Canada pe fondul unei relaţii privilegiate pe care o avem între România şi Canada şi a susţinerii pe care România o acordă relaţiei dintre Uniunea Europeană şi Canada. Ca două ţări prietene am convenit că trebuie sa arătam o dorinţă clară de soluţionare a chestiunii liberalizării vizelor pentru cetăţenii români. Avem ingredientele tehnice la care vom adăuga, începând de azi, o abordare politică comună pentru o decizie în perioada imediat următoare. Premierul Trudeau şi-a arătat deschiderea pentru a lucra împreună, rapid şi eficace în acest sens", a declarat primul-ministru Dacian Cioloş, conform comunicatului citat. AGERPRES