Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a discutat despre importanța unei mobilizări intense pentru a asigura victoria Elenei Lasconi în fața lui Călin Georgescu. Bolojan a accentuat continuarea direcției pro-europene și pro-NATO a României, subliniind riscurile economice majore în cazul unui comportament imprevizibil al țării pe plan internațional.
Într-o declarație recentă la Digi 24, Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, a vorbit despre competiția intensă din alegerile prezidențiale din 2024, insistând asupra unei mobilizări „foarte serioase” pentru a asigura succesul Elenei Lasconi.
Bolojan a subliniat că, pentru a păstra România pe calea pro-europeană și în zona NATO, este esențial ca electoratul să rămână unit și implicat.
Ilie Bolojan cere mobilizare pentru succesul Elenei Lasconi
Ilie Bolojan a declarat că alegerile prezidențiale vor reprezenta o competiție foarte dură, având în vedere diversele direcții politice ale electoratului. Președintele interimar al PNL a precizat că mobilizarea va fi crucială pentru ca Elena Lasconi să câștige aceste alegeri.
„În mod evident va fi o competiţie dură, pentru că, dacă facem nişte adunări, sigur, foarte grosiere, ne dăm seama că anumite electorate se vor duce într-o anumită direcţie, alte electorate în altă direcţie.
Deci va trebui o mobilizare foarte serioasă, în aşa fel încât doamna Lasconi să câştige”, a declarat Bolojan.
El a avertizat, de asemenea, despre efectele economice negative ce ar putea apărea dacă România ar adopta un comportament imprevizibil pe plan internațional, indicând riscuri de instabilitate economică.
„Orice fel de câştig, care înseamnă că România dă un semnal extern, de comportament imprevizibil, înseamnă, în fapt, nişte efecte economice în primul rând foarte puternice, pentru că acum nu mai suntem izolaţi, suntem dependenţi de ştiri pentru a stabili cotaţia la burse şi atunci când ştirile sunt de un fel, bursele scad.
Suntem dependenţi de sistemul bancar internaţional şi dacă nu există încredere într-o ţară, cresc dobânzile, cresc costurile şi banii pe care îi are guvernul, care să îi distribuie, rămân mult mai puţini. Sunt nişte efecte care înseamnă dezechilibre economice majore şi costuri suplimentare, cu bune, cu rele”, a spus Bolojan.
Potrivit acestuia, o astfel de schimbare ar putea duce la creșterea dobânzilor, la scăderea încrederii în țară și la creșterea costurilor pentru guvernul român, reducându-i resursele disponibile.
Necesitatea continuării direcției pro-europene și pro-NATO
Bolojan a subliniat importanța menținerii României pe direcția pro-occidentală și pro-NATO, afirmând că acest lucru este esențial pentru stabilitatea și dezvoltarea țării.
„Această lume politică, dacă nu a făcut ceea ce trebuie, a ţinut România pe direcţia bună, direcţia pro-occidentală şi zona de NATO”, a afirmat Bolojan.
El a avertizat că orice abateri de la această cale ar putea avea consecințe grave pentru România. De asemenea, Bolojan a adăugat că Partidul Național Liberal nu poate abandona această vocație, indiferent de candidatul care va intra în turul al doilea al alegerilor.
„PNL nu poate să trădeze această vocaţie, indiferent dacă e un candidat sau altul în turul doi”, a spus președintele interimar al partidului.
În continuare, Bolojan a afirmat că PNL susține valori tradiționale, în special în ceea ce privește familia, fiind în opoziție cu unele viziuni mai progresiste ale altor partide, cum ar fi USR. Totuși, el a subliniat că aceste diferențe nu ar trebui să împiedice găsirea unui program comun care să răspundă nevoilor României.
„În rest, valorile noastre, ale PNL, în foarte multe locuri, sunt diferite de ale USR. Noi suntem susţinătorii familiei tradiţionale, de exemplu, fără echivor, din punctul acesta d evedere, susţinem partea de valori mai apropiate de români, USR este un partid mai progresist.
Dar asta nu însemană că valorile de modernizare a României sau pro-europene nu pot fi puse ală turi în aşa fel încât să iasă un program bun pentru România care să răspundă tuturor cerinţelor”, a spus Bolojan, adăugând că valorile pro-europene pot fi armonizate cu alte principii pentru a crea un program eficient pentru țară.