România nu s-a conformat liniilor directoare destinate sistemului naţional de estimare a emisiilor de gaze cu efect de seră şi, în consecinţă, autorităţile internaţionale ar putea suspenda dreptul de a tranzacţiona certificate de emisii de gaze cu efect de seră până la remedierea situaţiei. Guvernul a fost atenţionat, iar decizia va fi luată la finalul lunii august.
“Secretariatul Convenţiei Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice a publicat astăzi, 12 iulie, concluziile preliminare ale Comitetului de Conformare. Potrivit acestora, România trebuie să asigure derularea şi dezvoltarea măsurilor menite să asigure îndeplinirea adecvată a tuturor activităţilor şi funcţiunilor specifice sistemului naţional.
Până la evaluarea deplină a efectivităţii acestor măsuri, Comitetul de Conformare a luat act de neconformarea României privind liniile directoare destinate sistemului naţional de estimare a emisiilor de gaze cu efect de seră şi a anunţat, ca o concluzie preliminară, suspendarea eligibilităţii României privind participarea la mecanismele flexibile în baza articolelor 6, 12 si 17 ale Protocolului de la Kyoto, până la rezolvarea neconformităţilor identificate.
Suspendarea eligibilităţii devine efectivă numai în cazul în care ea va fi menţinută şi andosată prin decizia finală a Comitetului de Conformare. Decizia finală în cazul României va fi luată la sfârşitul lunii august 2011”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului.
România transmite anual, la Secretariatul Conventiei Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (UNFCCC), la Comisia Europeană şi la Agenţia Europeană de Mediu, Inventarul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră (INEGES). Acest raport anual răspunde obligaţiilor asumate de România ca Parte la Anexa B la Protocolul de la Kyoto al Convenţiei UN privind Schimbările Climatice, ca parte la UNFCCC şi ca Stat Membru al Uniunii Europene, şi este supus analizei şi evaluării anuale realizate de expertii revizori în coordonarea Secretariatului Convenţiei.
Ca urmare a analizei Inventarului Naţional transmis în anul 2010 (INEGES 2010), echipa de experţi aflată în coordonarea Secretariatului UNFCCC a înaintat Comitetului de Conformare (Compliance Commitee – CC) al Protocolului de la Kyoto un set de întrebări de implementare, cu privire la potenţiale neconformităţi identificate în raport. Comitetul de Conformare a notificat România asupra acestor întrebări de implementare.
Răspunzând acestei notificări, România a prezentat un document scris de răspuns către CC, pe marginea INEGES 2010, şi a participat, în perioada 6-8 iulie, la Bonn, la o audiere oficială în faţa Comitetului de Conformare, pentru prezentarea propriei poziţii.
În cadrul audierilor, delegaţia română a detaliat toate măsurile care ilustrează îmbunătăţirea constantă a sistemului naţional şi a inventarului naţional al emisiilor de gaze cu efect de seră, incluzând atât măsuri instituţionale şi legislative, cât şi un set de cinci studii iniţiate de Ministerul Mediului, destinate atât îmbunătăţirii activităţilor de culegere/elaborare a datelor, identificării/dezvoltării parametrilor şi factorilor de emisie necesari în realizarea inventarului, cât şi creşterii expertizei specifice a personalului din domeniu. Rezultatele acestor studii vor permite sistemului naţional de estimare a emisiilor de gaze cu efect de seră trecerea la un nivel tehnic superior de colectare, prelucrare şi raportare a datelor.
Urmare a acestei audieri, Secretariatul UNFCCC a publicat pe 12 iulie, concluziile preliminare ale Comitetului de Conformare, potrivit căroa ţara nostră ar trebui să ia măsuri pentru a asigura îndeplinirea adecvată a tuturor activităţilor şi funcţiunilor specifice sistemului naţional.
Până la evaluarea finală, ca o concluzie preliminară, Comitetul de Conformare a luat act de neconformarea României şi a anunţat suspendarea eligibilităţii ţării noastre privind participarea la mecanismele flexibile în baza articolelor 6, 12 si 17 ale Protocolului de la Kyoto, până la rezolvarea neconformităţilor identificate.
Potrivit autorităţilor române, suspendarea eligibilităţii devine efectivă numai în cazul în care ea va fi menţinută prin decizia finală a Comitetului de Conformare, care va fi luată la sfârşitul lunii august.