Cristian Socol: România a depășit „cutremurul economic și financiar”
Economistul Cristian Socol a declarat, într-o postare publicată duminică pe Facebook, că România a traversat recent o perioadă dificilă din punct de vedere economic și financiar. Acesta a explicat că măsurile guvernamentale au avut un rol crucial în evitarea unor situații critice.
Cristian Socol a comparat situația economică actuală cu un „cutremur” ce a fost gestionat cu succes datorită deciziilor luate de autorități. El a subliniat importanța unor măsuri strategice pentru menținerea stabilității economice și financiare.
Economistul a făcut referire la o expresie „It’s the economy, stupid” folosită de Bill Clinton în campania sa prezidențială din 1992. Prin această paralelă, Socol a evidențiat că, deși majoritatea oamenilor consideră bunurile publice ca fiind garantate, acestea depind de decizii guvernamentale atente și de eforturile instituțiilor responsabile.
Printre exemplele de stabilitate economică menționate de Socol se numără:
- menținerea cursului valutar la 4,97 lei/euro,
- onorarea obligațiilor financiare internaționale,
- siguranța depozitelor și a investițiilor financiare.
Acesta a punctat că aceste realizări se datorează muncii intense și deciziilor luate de autorități în ultimele săptămâni.
„”It’s the economy, stupid”, spunea Bill Clinton în campania prezidențială din 1992, la sugestia strategului politic american James Carville, subliniind astfel importanța strategică a temelor economice pentru alegători. Tristul adevăr este că majoritatea oamenilor sunt interesați aproape exclusiv de rezolvarea problemelor curente, ale lor și apropiaților (…) Majoritatea cetățenilor iau bunurile publice ca fiind date, ca și cum acestea ar fi furnizate gratis de către o ființă omniscientă. Iată de exemplu, pacea. Iată un alt exemplu, stabilitatea macroeconomică și financiară. Și putem enumera rapid infrastructura, sănătatea, educația, apărarea și ordinea publică, serviciile de urgență s.a.m.d Nu. Acestea nu sunt nici gratuite și nici nu se produc singure”, a scris Socol, cu care PSD a colaborat în dese rânduri pentru expertiză economică în domeniul guvernamental.
Riscuri evitate datorită unor măsuri prompte
Cristian Socol a avertizat asupra riscurilor care ar fi putut apărea în lipsa unor măsuri prompte. El a explicat că, dacă deciziile guvernamentale nu ar fi fost luate la timp, România ar fi putut să se confrunte cu haos financiar, instabilitate macroeconomică și atacuri speculative.
„Dacă decidenții din Guvern, începând de la Primul Ministru, Miniștrii și Secretarii de stat nu luau deciziile rationale și la timp (…) mâine, când vă întorceați din vacanță găseați o Românie în haos financiar, cu probabilitate ridicată de a se confrunta cu evenimente fiscal-bugetare nedorite. O instabilitate macroeconomică și financiară care ar fi „hrănit” atacuri hybrid, atacuri speculative precum și încercarea de a destabiliza instituțional și financiar România. Panică, haos, incertitudine”, a mai scris economistul.
Totodată, el a menționat că eforturile recente au implicat costuri semnificative în termeni de timp, bani și stres, dar rezultatele obținute arată că unda de șoc a fost depășită.
În încheiere, Cristian Socol a mulțumit celor implicați în gestionarea acestei perioade dificile și a exprimat speranța că eventualele replici ale „cutremurului” vor avea o amplitudine redusă.
„Eu le mulțumesc acestor oameni căci s-a păstrat tot ceea ce s-a construit bine în România până acum. Cutremurul economic și financiar cu care s-a confruntat România în ultimele săptămâni a costat timp, bani, nervi. Sunt semnale / indicatori care îmi arată că România a trecut cu bine peste unda de șoc a acestui cutremur. Să sperăm că replicile vor avea o amplitudine mai mică”, a conchis Cristian Socol.