Nivelul gazelor din depozite a scăzut sub 40%. Importuri record pentru acoperirea consumului intern
România se confruntă cu o situație nemaiîntâlnită din timpul crizei energetice, gradul de umplere a depozitelor de gaze coborând sub pragul de 40%. Conform datelor analizate de Profit.ro, marți și miercuri s-au atins volume record de importuri, de peste 10 milioane mc/zi, pentru a acoperi consumul intern.
Marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat situația: „ne-am propus să trecem iarna cu gazul din producția proprie care înseamnă cam 25 de milioane de metri cubi zilnic, plus ceea ce extragem din depozite – 19, 20, 20 și ceva de milioane de metri cubi.
În fiecare an, în februarie, mai ales în iernile geroase, se întâmplă acest fenomen: depozitele se golesc mai rapid, capacitatea de extracție din depozite scade și sunt perioade în care se poate apela mai mult la importuri. E o situație dacă vreți conjuncturală.”
Importurile de miercuri au fost similare celor de marți, ridicându-se la 10,2 milioane mc, de aproape două ori mai mari față de prognoza publicată de Transgaz vinerea trecută.
Conform estimărilor, importurile trebuiau să fie de 5,6 milioane mc pe 11 februarie și 5,4 milioane mc pe 12 februarie, dar au ajuns la 10,2 și 10,1 milioane mc. Totodată, extragerile din depozite au fost mai mari decât cele estimate, atingând 19,1 milioane mc/zi față de prognoza de 18,7 milioane mc.
Vremea rece și durata prelungită a iernii au accelerat scăderea rezervelor din România
Vremea rece și durata prelungită a iernii au accelerat scăderea nivelului gazelor din depozite. Pe 10 ianuarie, acestea erau la 60%, scăzând la 50% pe 24 ianuarie și ajungând la 39,67% pe 10 februarie. Cu un volum de doar 13,4 TWh, depozitele sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani și jumătate, ultima valoare mai mică fiind înregistrată pe 24 iunie 2022. La finalul iernilor trecute, în aprilie 2023 și aprilie 2024, nivelurile erau mai mari, de 13,9 TWh și 17 TWh, respectiv.
![sebastian burduja](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2025/02/sebastian-burduja-3-e1739184296423.jpg)
Situația actuală este comparabilă cu cea din iarna 2021/2022, când România a intrat în sezonul rece cu 31 TWh și a ajuns la un minim de 4,5 TWh la finalul acestuia. Coincidența face ca nivelul de 13,4 TWh să fi fost atins tot în această perioadă, pe 8 februarie.
Producția internă funcționează la capacitate maximă
Producția internă funcționează la capacitate maximă, în timp ce Depogaz a redus cu 20% capacitatea zilnică de extracție până la sfârșitul iernii. Ministrul Burduja a trimis Corpul de Control la Depogaz și a dat asigurări că România are 1,35 miliarde normal metri cubi în depozite, cu un grad de umplere de 43,4% și că țara noastră nu rămâne fără gaz pentru români și companiile românești.
Capacitatea de extracție a gazelor a fost redusă în contextul unui grad relativ scăzut de umplere a depozitelor, care se află la doar 42,8% din capacitatea lor tehnică. În special, la Bilciurești și Urziceni, unde se concentrează trei sferturi din capacitatea zilnică de extracție, nivelurile de stocare sunt semnificativ mai mici, de 26%, respectiv 20%.
În plus, extracțiile ridicate din noiembrie 2024 au avut un impact asupra disponibilității ulterioare, influențând capacitatea de extracție pentru perioada decembrie 2024 – martie 2025, în condițiile unei utilizări intense a principalelor depozite pentru acoperirea cererii zilnice.