Anunțul CCR, care a zguduit scena politică din România, a fost transmis pe scară largă de agenții de presă și instituții media din întreaga lume, subliniind importanța evenimentului și implicațiile sale geopolitice.
Anunțul CCR a fost transmis pe scară largă de agenții de presă și instituții media din întreaga lume
Agenția Reuters a informat că instanța supremă din România a decis reluarea completă a procesului electoral, după ce documente de securitate declasificate au scos la iveală nereguli. Potrivit acesteia, CCR a anunțat că întregul proces trebuie reluat, guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegeri. Agenția a menționat că decizia vine într-un context tensionat, marcat de suspiciuni legate de ingerințe externe.
Associated Press (AP) a detaliat contextul deciziei, precizând că documente declasificate arată implicarea Rusiei într-o campanie online coordonată pentru a promova candidatul de extremă dreaptă, Călin Georgescu. Potrivit AP, Georgescu, un outsider politic care nu a declarat cheltuieli de campanie, a reușit să obțină un rezultat neașteptat în primul tur. Agenția a adăugat că decizia CCR este definitivă și că procesul electoral va fi reluat integral, subliniind că noua dată a alegerilor va fi stabilită de guvern.
Agenția France-Presse (AFP) a relatat că CCR a anulat alegerile pentru a asigura validitatea și legalitatea scrutinului, pe fondul suspiciunilor de ingerință rusă. AFP a notat că Georgescu, un naționalist, a câștigat în mod surprinzător primul tur al alegerilor și că decizia Curții a fost preluată de publicații importante precum Le Monde și Le Figaro.
CNN a prezentat decizia ca o concluzie a unui ciclu electoral haotic
CNN a prezentat decizia ca o concluzie a unui ciclu electoral haotic. Publicația a scris că documentele declasificate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării au identificat „atacuri hibride agresive”. Potrivit postului de televiziune, Georgescu ar fi beneficiat de promovare masivă pe platforme precum TikTok și Telegram.
Bloomberg a informat că CCR a dispus reluarea integrală a procesului electoral, anulând inclusiv al doilea tur de scrutin. Potrivit agenției, guvernul va trebui să organizeze noi alegeri după acuzațiile de interferență străină și nereguli în finanțarea campaniei.
Euronews a descris hotărârea drept una „dramatică”
Euronews a descris hotărârea CCR drept una „dramatică” și a evidențiat implicațiile internaționale ale acesteia. Postul a menționat că rapoartele serviciilor de informații române ar fi dezvăluit o campanie de propagandă anti-occidentală.
Cotidianul britanic The Guardian a subliniat că anularea alegerilor este o măsură fără precedent, venind pe fondul acuzațiilor de amestec rusesc în procesul electoral. Publicația a preluat informațiile de la AP, accentuând implicațiile deciziei asupra stabilității democratice din România.
France 24 a relatat pe baza informațiilor Associated Press, arătând că decizia CCR vine în urma declasificării unor rapoarte care ar fi indicat manipularea electoratului român. Postul a menționat că întreaga situație a generat incertitudine și controverse, cu potențial de impact pe termen lung. Reacțiile presei subliniază gravitatea situației și complexitatea contextului, după ce foarte mulți oameni și-au exprimat nemulțumirea față de această decizie controversată.