Austria a acceptat ridicarea granițelor aeriene

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Austria și-a flexibilizat poziția în legătură cu intrarea României în spațiul Schengen.

„Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România.

Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene.
Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct și le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România. Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac și să ducă negocierile la bun sfârșit.
După ani de zile de așteptări, vom realiza împreună și acest vis! România merită în Schengen!”, a scris Ciolacu.

Rareș Bogdan: Pas de vals!

Și Rareș Bogdan a reacționat în urma veștii, precizând că este prima dată când Karner spune altceva decât până acum: „Zori de Zi! Zori de Zi! La 1 an și o zi de la refuzul agresiv de atunci… Pas de Vals. Nu cedăm! Luptăm! E prima dată când Karner spune altceva decât până acum…

Potrivit presei, austriece, ministrul de Interne Gerhard Karner (ÖVP) este gata să relaxeze vetoul austriac Schengen asupra României și Bulgariei. Cel puțin în traficul aerian, controalele la frontieră ar putea fi ridicate, au relatat astăzi „Kurier” (ediția de duminică) și „Kleine Zeitung” (ediția online), citând cercurile guvernamentale. Granițele terestre și-ar păstra, așadar, statutul actual, Bulgaria și România nu ar fi oficial membre Schengen.

O condiție pentru aceasta ar fi controale mai stricte la frontieră, continuă rapoartele. Potrivit „Kurier”, Karner călătorește în Slovenia la începutul săptămânii pentru a discuta în marginea unei întâlniri cu reprezentanții acestor țări ce condiții trebuie îndeplinite pentru ca Austria să fie de acord cu „Air Schengen”.

„Kurier” menționează condițiile preconizate de Austria: o creștere de trei ori a operațiunilor Frontex în Bulgaria, banii pentru infrastructura de protecție a frontierelor trebuie să curgă de la Comisia UE, controale sporite la frontieră între Bulgaria și România și între Ungaria și România și acceptarea azilului. căutători de România și Bulgaria, în special de afgani și sirieni”, scrie Bogdan pe Facebook.