Solicitarea Parlamentului European
Europarlamentarii discută astăzi, 11 iunie, despre rezoluția conform căreia România și Bulgaria îndeplinesc criteriile pentru aderarea la spațiul Schengen. Votul ar urma să fie dat mâine.
Parlamentul European cere Consiliului respectarea articolului 4 alineatul (2) din Actul din 2005 privind aderarea Republicii Bulgariei și României la UE și să voteze, fără întârziere și cel târziu până la sfârșitul anului 2023, în favoarea aderării celor două state.
Potrivit textului rezoluției, un spațiu Schengen mai extins, fără controale la frontiere, ar face UE mai puternică, în timp ce situația actuală este „instrumentată de propaganda anti-UE” în cele două țări.
De asemenea, textul subliniază consecințele economice și de mediu ale menținerii celor două țări în afara spațiul Schengen și îndeamnă Comisia Europeană să estimeze costurile neaderării pentru România și Bulgaria și să analizeze opțiunile privind mecanismele de compensare financiară.
„În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul Schengen de liberă circulație, care include și statele terțe Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. Parlamentul a sprijinit în mod repetat aderarea Bulgariei și a României, cel mai recent în rezoluția din 5 octombrie 2022 și în dezbaterea din 14 decembrie 2022”.
România și Bulgaria, pierderi financiare uriașe pentru aderarea la spațiul Schengen
Conform rezoluției, România și Bulgaria au înregistrat pierderi financiare uriașe în ultimii 11 ani, în ciuda îndeplinirii tuturor criteriilor necesare pentru a adera la spațiul Schengen.
Parlamentul European oferă sprijinul ferm pentru extinderea spațiului Schengen și includerea României și Bulgariei, precizând că cele două state au îndeplinit obligațiile Schengen.
De asemenea, în rezoluție se subliniază că decizia din decembrie 2022 a fost motivată „mai de grabă de campaniile politice interne naționale decât de criteriile efective de aderare”.
Europarlamentarii arată că refuzul de a accepta România și Bulgaria în Schengen reprezintă o încălcare a Cartei Drepturilor Fundamentale a UE în ceea ce privește dreptul la demnitatea umană, libertate și securitate, egalitate în față legii, protecția mediului și libertatea de circulație.
Cetățenii din Bulgaria și România sunt discriminați
Deputații europeni subliniază că întreprinderile și populațiile celor două țări se confruntă cu o povară în fiecare moment în care se află în afara spațiului de călătorie.
Textul arată că cetățenii din Bulgaria și România sunt discriminați, deoarece se confruntă cu întârzieri, dificultăți birocratice și costuri suplimentare atunci când călătoresc sau fac afaceri în străinătate, în comparație cu omologii lor din spațiul Schengen.