Data la care România intră în spațiul Schengen

România va intra parțial în Schengen, spun sursele guvernamentale. Potrivit acestora, există o posibilă înțelegere pentru ca țara noastră să intre cu aeroporturile în spațiul Schengen. Acest lucru s-ar putea întâmpla în luna martie a anului viitor.

Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, le-a spus colegilor din Guvern că aceasta este una dintre opțiunile „de pe masă”.

”O opțiune pe masă privind aderarea la Schengen e pe aeroporturi, ele se pot deschide în martie și octombrie, mai realist din martie 2024”, a precizat ea, potrivit surselor.

Spațiul Schengen
SURSA FOTO: Dreamstime

Președintele CE a cerut ca Bulgaria și România să intre în Schengen

În discursul său anual privind starea Uniunii, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că România și Bulgaria funcționează efectiv ca membri Schengen.

Ea a subliniat că ambele țări au demonstrat că respectă toate cerințele necesare. Președintele von der Leyen a îndemnat la includerea rapidă a României și Bulgariei în spațiul Schengen.

Ambele țări au dovedit că îndeplinesc condițiile necesare, a declarat ea în timpul discursului său privind starea Uniunii de la Strasbourg.

”Aceste două țări au dovedit-o din plin : Bulgaria și România fac parte din spațiul nostru Schengen.

Așadar, haideți să le aducem, în sfârșit, în Schengen- fără nicio altă amânare”, a spus Ursula von der Leyen.

Guvernul federal austriac blochează aderarea la Schengen a Bulgariei și României. Acesta își explică respingerea prin numărul mare de refugiați care ar urma să intre în UE prin aceste state. Von der Leyen, pe de altă parte, a declarat în discursul său că protecția frontierelor în UE a fost consolidată. Bulgaria și România au dat un bun exemplu.

Austria nu își schimbă votul

Cu toate acestea, Austria continuă să se opună complet aderării totale. În urma declarației făcute de președintele Consiliului European, ministrul austriac de Interne a refuzat propunerea. De asemenea, el a și insistat asupra veto-ul țării sale.

El a reiterat că numărul migranților este încă în creștere în Europa. De altfel, el a adus în discuție și faptul că unele țări au în vedere controale suplimentare la frontiere. El a și dat un exemplu – granița Germaniei cu Polonia.

Ministrul austriac de Interne a mai spus că, în prezent, nu este fiabil să se vorbească despre extinderea Spațiului Schengen. El a mai precizat că nu este nevoie de mai puține controale, scrie Die Presse.