„Pentru aderarea la spaţiul Schengen este nevoie în continuare de un efort susţinut al tuturor instituţiilor implicate. Este un obiectiv prioritar şi în strânsă coordonare cu toate instituţiile cu responsabilităţi în domeniu.

Mai avem de convins un singur stat membru. Contăm pe susţinerea nu numai a Comisiei Europene, dar şi a partenerilor europeni pentru a identifica o soluţie, sperăm să putem până la sfârşitul acestui an, pentru că România a dovedit şi continuă să dovedească faptul că este un furnizor de securitate care asigură responsabil protecţia frontierelor sale externe.

Aş vrea să dau doar exemplul recent al proiectului pilot pe care îl facem cu Comisia Europeană pentru a demonstra încă odată bunele practici şi maniera în care România ştie să gestioneze frontiera externă a UE.

Recent Ministrul de Interne a agreat un plan de acţiune concret cu omologii din Austria. Sperăm ca aceste argumente să fie suficiente în dialogul nostru cu partea austriacă pentru a identifica o soluţie cât mai curând posibil în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen”, a spus Luminița Odobescu după audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Aderarea României la spațiul Schengen, un obiectiv prioritar

Aceasta a precizat că aderarea României la spațiul Schengen este un obiectiv care va fi urmărit cu maximă atenţie,.

„Pentru acest obiectiv avem o fereastră de oportunitate. (…) Până la sfârşitul anului este obiectivul nostru să aducem aderarea noastră la spaţiul Schengen„, a declarat oficialul.

Luminița Odobescu a mai spus că politica externă va continua să fie ghidată de cele trei principii fundamentale, respectiv întărirea şi consolidarea rolului României în cadrul UE şi NATO, aprofundarea Parteneriatului strategic cu SUA şi promovarea şi respectarea principiilor democratice, a statului de drept, a valorilor şi ordinii internaţionale, mai relatează sursa citată.

Trebuie continuat sprijinul pentru Ucraina, dar și pentru Republica Moldova

Ministrul desemnat de Externe a precizat că în contextul războiului din Ucraina, una dintre priorităţi este continuarea sprijinului pentru țara vecină.

„Sunt convinsă că în ceea ce priveşte minorităţile naţionale şi canalul Bâstroe, printr-o abordare pragmatică şi prin dialog, vom identifica împreună cu celelalte instituţii – Ministerul Educaţiei, Ministerul Mediului, Transporturilor şmd. – soluţii care să răspundă provocărilor actuale”, a spus Luminița Odobescu, adăugând că obiectivul este existența în oglindă pentru minoritatea română din Ucraina, aşa cum România acordă drepturi minorităţii ucrainene.

O altă prioritate, potrivit oficialului, este sprijinul pentru Republica Moldova. Aceasta a spus, totodată, că Rusia trebuie sancționată în continuare.