România se clasează pe locul 30 în clasamentul mondial al ţărilor cu producţie de alimente ecologice. Top 3 este format din Australia, China şi Argentina.
Ultima statistică elaborată cu privire la agricultura organică arată că Australia se menţine în fruntea clasamentului, cu cea mai mare suprafaţă de teren cultivată cu produse ecologice. Astfel, potrivit statisticii realizate în 2008 de Federaţia Internatională de Agricultură Organică şi Institutul de Cercetare privind Agricultura Organică principalele state pe harta producătorilor bio sunt Australia, cu 12,3 milioane hectare, urmată la distanţă mare de China, cu 2,3 milioane hectare, Argentina cu 2,2 milioane hectare folosite în agricultura ecologică şi Statele Unite cu 1,6 milioane hectare.
Italia este fruntaşă în Europa
Statele europene încep să-şi facă simţită prezenţa abia începând cu locul cinci al clasamentului, prima fiind Italia, cu 1,1 milioane hectare. Spania, cu 930.000 hecatre se situează pe locul şapte, Germania cu 825.000 hecatre pe locul nouă, urmată fiind de Marea Britanie cu 600.000 hectare, în timp ce Franţa cu 553.000 hectare se sitează abia pe locul 12.
Printre ţările europene de top în privinţa suprafeţelor de teren alocate agriculturii ecologice, cu peste 200.000 hectare se mai numără Austria, Grecia, Cehia, Portugalia, Ucraina, Polonia, Suedia.
România ocupă locul 30 din 131 state
Ţara noastră a crescut foarte mult în privinţa suprafeţelor cultivate cu produse bio, ajungând la peste 100.000 hectare. Astfel, potrivit statisticii realizate de cele două instituţii internaţionale, România, cu cele 107.500 hectare alocate agriculturii bio, ocupă locul 30 la nivel mondial între cele 131 state înregistrate.
„Aceasta este ultima statistică realizată la nivel mondial, multe state progresând foarte mult în ultima perioadă. Şi suprafaţa alocată în România agriculturii ecologice a crescut mult de la un an la altul şi această evoluţia va continua”, a spus Teodora Aldescu, reprezentantul Ministerului Agriculturii.
În curând, ţara noastră va ajunge la 200.000 hectare
Potrivit ultimelor date ale Ministerului Agriculturii suprafaţa totală destinată culturilor ecologice a crescut în ultima perioadă la peste 190.000 hectare. Producţia totală obţinută anul trecut a fost de 170.000 tone, fiind cultivate de la grâu, floarea soarelui şi până la legume şi fructe bio. În ţara noastră sunt crescute şi animale sau păsări în sistem ecologic, astfel încât România este şi producătoare de lapte de vacă (85.000 hl), lapte de oaie (13.000 hl), ouă (1,3 milioane bucăţi).