Investitiile straine directe – ISD – atrase de Romania in primele opt luni ale anului in curs au crescut cu 32 de procente fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la aproximativ 6,5 miliarde de euro, precizeaza Agentia Romana pentru Investitii Straine – ARIS.
Acest nivel al ISD este unul dintre cele mai mari din Europa Centrala si de Est contribuind la acoperirea intr-un procent important al deficitului de cont curent.
Datele ARIS sunt confirmate de catre balanta de plati din perioada ianuarie-august 2008. Astfel, potrivit unui comunicat al Bancii Nationale a Romaniei, „Deficitul contului curent in perioada ianuarie – august 2008 a fost acoperit in proportie de 65% prin investitii străine directe, care au inregistrat 6,502 miliarde euro, din care participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 53,3%, iar creditele intra-grup 46,7%”.
Avand in vedere dinamica ISD din primele opt luni, se estimeaza ca acestea vor atinge pana la sfarsitul anului nivelul de zece miliarde de euro.
„Este de asteptat ca investitiile straine directe sa depaseasca 10 miliarde euro in 2008 deoarece in al doilea semestru nivelul lor este de regula mai mare decat in primul semestru”, sustine presedintele Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu.
Ritmul de crestere al investitiilor staine in Romania este confirmat, de asemenea, de catre Institutul pentru Studii Economice Internationale de la Viena care a realizat un studiu potrivit caruia in Europa de Est doar Romania si Polonia vor inregistra o crestere a ISD peste media regiunii, estimata in acest an la la zece procente.
„In general, statele care au aderat la UE in 2004 inregistreaza o scadere importanta a volumului de investitii straine directe, in conditiile in care aici procesul de privatizare a economiei este aproape incheiat, iar companiile internationale au patruns deja pe pietele locale”, se mai arata in documentul mentionat.
Pentru a avea o imagine ceva mai clara in legatura cu dinamica ISD in Romania comparativ cu tarile vecine, trebuie spus ca in Bulgaria, de exemplu, in primul semestru al acestui an acestea au scazut cu aproape 12 procente, ajungand la 1,29 miliarde de euro in timp ce in Romania, in aceeasi perioada acestea au fost, potrivit datelor Bancii Nationale, de 4,85 miliarde euro.
Surse: ARIS, BNR, INS