România, în topul țărilor cu cea mai mare rată anuală medie de creștere a salariului
Între ianuarie 2015 și ianuarie 2025, România, Lituania, Bulgaria și Polonia au înregistrat cea mai mare rată anuală medie de creștere a salariului minim din Uniunea Europeană.
Creșterile au fost cuprinse între 10% și 14%, conform datelor Eurostat. În schimb, Franța (2,1%) și Malta (2,9%) au avut cele mai mici rate de creștere anuală a salariului minim.
Din cele 27 de state membre ale UE, 22 au stabilit un salariu minim național, iar excepțiile sunt Danemarca, Italia, Austria, Finlanda și Suedia.
Salariul minim lunar variază semnificativ între statele membre. În Luxemburg, Irlanda, Țările de Jos, Germania, Belgia și Franța, salariul minim depășește 1.500 de euro pe lună, cu valori cuprinse între 1.802 euro în Franța și 2.638 euro în Luxemburg.
Salariu minim lunar sub 1.000 de euro
În contrast, în Croația, Grecia, Malta, Estonia, Cehia, Slovacia, România, Letonia, Ungaria și Bulgaria, salariul minim lunar este sub 1.000 de euro. Acesta variază de la 551 de euro în Bulgaria la 970 de euro în Croația.
Pentru o comparație mai precisă a salariilor, Eurostat utilizează Paritatea Puterii de Cumpărare Standard (PPS), care ajustează diferențele de preț ale bunurilor între statele membre ale UE. Astfel, disparitățile salariale devin mult mai mici după ajustarea prețurilor.
Eurostat clasifică statele UE în trei grupe: cele cu salarii minime de peste 1.500 PPS, între 1.000 și 1.500 PPS, și sub 1.000 PPS. Germania, Luxemburg, Țările de Jos, Belgia, Irlanda, Franța și Polonia se află în prima grupă, iar Slovacia, Cehia, Estonia, Bulgaria, Letonia și Estonia sunt în ultima grupă.
În ciuda salariilor minime mai mici, unele dintre aceste țări pot oferi o putere de cumpărare similară cu cea a țărilor mai bogate datorită costurilor de trai mai reduse.
De exemplu, Polonia se află într-o poziție favorabilă când salariul este ajustat la puterea de cumpărare standard, ceea ce sugerează că salariul minim din această țară are o putere de cumpărare solidă în raport cu costurile de trai.