România, în topul țărilor cu cel mai ridicat nivel al deficitului guvernamental din UE

romania harta steag

SURSA FOTO: Pixabay

Potrivit datelor centralizate de Oficiul European de Statistică, România se încadrează în topul țărilor cu cel mai ridicat nivel al deficitului guvernamental din UE.

România se numără printre țările cu cel mai ridicat nivel al deficitului guvernamental din UE. Mai exact, potrivit datelor publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), deficitul guvernamental, conform datelor ajustate sezonier, s-a situat în trimestrul trei din 2020 la 5,8% din PIB în zona euro şi la 5,6% din PIB în Uniunea Europeană.

În ceea ce privește țările cu cel mai ridicat nivel, conform sursei citate, acesta au fost Malta și România.

Astfel, în perioada iulie-septembrie a anului 2020, a fost înregistrată o redresare semnificativă, după ce deficitul guvernamental ajustat sezonier a explodat în trimestrul al doilea, atât în zona euro, cât şi în Uniunea Europeană, atingând cea mai ridicată valoare de la debutul publicării datelor statistice în 2002.

Totul s-a întâmplat pe fondul introducerii măsurilor de izolare de către statele membre, pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus care a afectat întreg globul.

Pe ce loc este România

Oficiul European de Statistică mai menționează totodată că reducerea deficitului vine în urma creşterii economice, a veniturilor mai ridicate şi a cheltuielilor mai scăzute. De asemenea, sursa citată mai precizează că  în trimestrul trei al anului trecut, toate statele membre UE au continuat să înregistreze deficit guvernamental.

În ceea ce privește clasamentul, în rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile date, cel mai ridicat deficit guvernamental în trimestrul trei din 2020 s-a înregistrat în Malta (10,9% din PIB), urmată de România (10% din PIB, faţă de 11,4% din PIB în trimestrul doi din 2020 şi 6,1% din PIB în trimestrul trei din 2019).

Clasamentul continuă cu locul trei ocupat de Lituania (8,7% din PIB), apoi Spania şi Portugalia (ambele cu 7,7% din PIB), cel mai redus nivel fiind raportat în Danemarca (0,9% din PIB), Slovenia (1,8% din PIB) şi Suedia (2,4% din PIB).