Comisia Europeană a cerut mai multor ţări, printre care Franţa şi Germania, dar şi România, să îşi înainteze „rapid” planul privind energia şi clima menit a pune în aplicare obiectivele de reducere a gazelor cu efect de seră până în 2030 în Uniunea Europeană, a precizat joi executivul comunitar, potrivit AFP.
România, în vizorul Comisiei Europene
Statele membre au avut termen până la sfârşitul lui 2019 să îşi înainteze planurile definitive, pentru a facilita punerea în aplicare a angajamentelor luate de UE în cadrul Acordului de la Paris privind clima.
În iunie, executivul european a spus că primele proiecte de planuri depuse de statele membre pentru a contribui la obiectivele UE în materie de luptă împotriva schimbărilor climatice mai pot fi îmbunătăţite.
UE s-a angajat să-şi diminueze cu 40% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.
Însă Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen vrea să facă mai mult şi vizează 50%, poate chiar 55%.
Ea sper să poată înainta aceste ţinte statelor membre în vară, la timp pentru a avea un angajament revizuit al UE pentru a fi prezentat la COP26 de la Glasgow de la sfârşitul lui 2020.
Până în prezent, 19 din 27 de ţări şi-au prezentat planul naţional pentru energie şi climă, potrivit comisarului pentru Energie, Kadri Simson.
Cele nouă ţări restante sunt Franţa, Germania, Spania, Bulgaria, Irlanda, Luxemburg, România, Slovenia, precum şi Marea Britanie, care a ieşit din UE la 31 ianuarie.
Executivul european a precizat că a fost „trimisă în această săptămână” o scrisoare de către vicepreşedintele executiv al Comisiei, Frans Timmermans, şi de către Kadri Simson „miniştrilor de resort din statele membre care nu şi-au trimis încă planul, pentru a reafirma importanţa de a notifica rapid Comisia”, conform Agerpres.