Comisia Europeană a decis joi să inițieze o procedură de infringement prin trimiterea de scrisori oficiale de punere în întârziere către România, Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia și Austria.

Instituția cere să se remedieze deficiențele în procesul de transpunere a Directivei 2008/98/EC privind gestionarea deșeurilor, așa cum a fost modificată de Directiva (UE) 2018/851/EU. Aceste informații se regăsesc într-un comunicatul oficial al Executivului comunitar.

Comisia Europeană cere obiective obligatorii pentru deşeuri

Directiva modificată impune obiective juridice obligatorii pentru reciclarea și pregătirea pentru reutilizare a deșeurilor municipale. Totodată, se cere statelor membre să îmbunătățească sistemele lor de gestionare a deșeurilor și eficiența utilizării resurselor.

Termenul limită pentru transpunerea Directivei (UE) 2018/851 în legislația națională a statelor membre a expirat la 5 iulie 2020. Până în prezent, statele membre vizate nu au implementat corect această directivă. Aceste date au fost furnizate de Comisia Europeană.

deseuri
Deseuri/SURSA FOTO: Dreamstime

Deficienţele legislative în cazul României

În cazul României, deficiențele legislative vizează aspecte legate de finalizarea statutului deșeurilor. Mai sunt vizate extinderea responsabilității producătorului, excepțiile de la partajarea responsabilității financiare și măsurile stabilite pentru prevenirea generării deșeurilor.

Astfel, Comisia Europeană a decis să trimită scrisori oficiale de avertizare către statele membre menționate. Acestora li se acordă două luni pentru a răspunde și a corecta deficiențele identificate. În cazul lipsei unei soluții adecvate, Comisia Europeană ar putea emite ulterior o notificare motivată.

Proiectul Codului Deșeurilor a fost finalizat

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a anunțat, recent, finalizarea unui proiect ce vizează reducerea sarcinii administrative pentru mediul de afaceri în domeniul schimbărilor climatice, legat de Codul Deșeurilor. Bugetul total este de peste 7,6 milioane de lei.

Evenimentul de încheiere a acestui proiect s-a desfășurat în intervalul 31 octombrie – 2 noiembrie 2023, la Poiana Brașov. Această inițiativă a reprezentat un pas esențial pentru comunitatea de afaceri și pentru sectorul academic. El a avut un impact semnificativ asupra reglementărilor și procedurilor în ceea ce privește gestionarea deșeurilor și impactul asupra schimbărilor climatice.