Avertisment crunt de la Ministerul Sănătăţii. Luna octombrie va fi una de foc pentru România. Am putea chiar trece de 20.000 de cazuri noi pe zi, iar paturile de la ATI nu vor mai fi suficiente. Ce se mai poate face, în acest caz?
România este deja pe marginea prăpastiei, iar situaţia din luna octombrie nu arată deloc bine!
Vârful valului 4, la mijlocul lui octombrie! România va trebui să îndure 20.000 cazuri/zi
O recunoaşte chiar ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila. Predicţiile pentru a doua parte a lunii octombrie sunt crunte: am putea ajunge la 20.000 de cazuri noi pe zi! Mai mult, valul 4 îşi va atinge vârful la mijlocul lunii octombrie sau puţin după acest moment, mai afirmă ministrul.
“Din ce spun specialiștii, vârful valului 4 va fi undeva la mijlocul lunii octombrie sau puțin mai încolo. Pentru 15-20 octombrie se preconizează să se poată ajunge, din păcate, și la 20.000 (de cazuri zilnice – n.red.)”, a declarat Cseke Attila, miercuri seara, invitat la Digi24.
În acest context, Guvernul a alocat 460 de milioane de lei din Fondul de rezervă pentru cheltuieli cu tratamente împotriva COVID-19 şi pregătirea secțiilor de Terapie Intensivă, a precizat ministrul Sănătăţii.
Nu ne mai ajung paturile de la ATI?! “Ne așteaptă 2-3 săptămâni de foc”
Cât despre secţiile de Terapie Intensivă, ale căror paturi se umplu văzând cu ochii, Cseke Attila spune că ar putea să devină arhipline, iar cele 1.600 de locuri pe care România le-a avut în valurile anterioare să nu mai fie suficiente.
“Ne așteaptă 2-3 săptămâni de foc, care înseamnă responsabilitate și solidaritate de la toată lumea. Nu vreau să aud chestiuni de patriotisme locale. Nu putem să refuzăm un pacient pentru că vine dintr-un alt județ. S-a mai întâmplat. Trebuie să dăm dovadă de solidaritate toți”, afirmă ministrul Sănătăţii.
Pentru a ajuta, două spitale bucureştene, Malaxa și Sf Ioan, vor fi transformate în spitale exclusiv COVID, săptămâna viitoare, iar dacă va fi nevoie, vor mai fi luate şi alte astfel de decizii. Cseke Attila a precizat că a cerut un plan de la prefecți și de la DSP pentru reducerea treptată a activităților non-COVID, chiar dacă autoritățile încearcă să păstreze în continuare spitalele deschise și pentru alte categorii de pacienți.
Sursa foto: Pixabay