Vortex polar în România: temperaturi extreme și lacuri înghețate

România a fost lovită duminică dimineață de un val de frig extrem, cu temperaturi care au coborât până la -21 de grade Celsius. Potrivit meteorologilor, mai multe zone ale țării au înregistrat temperaturi deosebit de scăzute, afectând atât orașele, cât și râurile și lacurile, care au înghețat complet.

În Călărași s-au consemnat -21 de grade Celsius, în timp ce la Întorsura Buzăului s-au înregistrat -20 de grade. În București, temperatura a coborât până la -17 grade.

Frigul intens a transformat apele din nordul țării în întinderi de gheață, ceea ce a permis pasionaților de pescuit să iasă la copcă. Pe lacul de acumulare Rogoșești din județul Botoșani, zeci de pescari au profitat de condițiile create și au început să pescuiască încă de la primele ore ale dimineții.

Când începe să se încălzească iarăși vremea?

Meteorologii au anunțat că gerul va persista până miercuri, după care temperaturile vor începe să crească treptat. Aceștia au precizat că urmează încă o noapte cu temperaturi extrem de scăzute, similare cu cele deja înregistrate. Ulterior, valorile termice vor începe să crească timid, urmând ca în a doua jumătate a săptămânii încălzirea să fie mai semnificativă.

zapada ninsoare ninsori vremea meteo iarna casa case
SURSA FOTO: Dreamstime

Specialiștii au estimat că temperaturile sub -10 grade Celsius se vor menține în Muntenia și în estul și sud-estul Transilvaniei, unde în unele nopți se pot înregistra din nou valori sub -20 de grade. Cu toate acestea, pe măsură ce săptămâna avansează, temperaturile se vor îmblânzi, atât pe timpul zilei, cât și noaptea.

Mai avem parte de ploi și ninsori în zilele următoare?

În ceea ce privește precipitațiile, meteorologii au indicat că până miercuri acestea vor fi reduse și izolate. Ulterior, se vor semnala în vestul țării, extinzându-se treptat și în alte regiuni.

În acea perioadă, temperaturile mai ridicate vor favoriza ploi în zonele joase, în timp ce la munte sunt așteptate ninsori și lapoviță, în special în regiunile înalte.

Temperaturile prognozate pentru întreaga țară până miercuri vor oscila între 2 și 12 grade Celsius, iar în a doua parte a săptămânii maximele vor crește până la valori cuprinse între 7 și 15 grade. Meteorologii au precizat că aceste temperaturi sunt mai caracteristice pentru sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie, nu pentru luna februarie.

„Din a doua jumătate a săptămânii se mai îmblânzesc temperaturile atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții. Iar dacă vorbim de precipitații, acestea vor fi puține, cu totul și cu totul izolat până miercuri, apoi încep să apară în partea de vest a țării, apoi trecător și în celelalte regiuni, iar deocamdată pare că în acea perioadă vor fi temperaturi mai ridicate, iar aceste precipitații vor fi sub formă de ploaie în zonele joase de relief, iar ninsoare și lapoviță vor apărea la munte cu o probabilitate mai mare în zonele mai înalte.

Temperaturile vor fi până miercuri în întreaga țară între 2 și 10-12 grade, în timp ce în a doua parte a săptămânii care urmează să fie temperaturi maxime ceva mai ridicate, între 7 și 14-15 grade. Aceste valori de temperatură ar fi mai degrabă potrivite pentru sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie, nu pentru februarie”, a explicat Meda Andrei, meteorolog în cadrul ANM, pentru Antena 3.