„În ciuda crizei economice şi a crizei din zona euro, comerţul bilateral dintre România şi Ungaria s-a ridicat anul trecut la 7,3 miliarde euro, cel mai mare nivel înregistrat până acum”, a declarat Alexandru Victor Micula. Potrivit ambsadorului român la Budapesta, înainte de criză schimburile bilaterale dintre cele două ţări se situa la 5,8 miliarde euro, ceea ce înseamnă că între timp schimburile comerciale au avansat cu mai mult de un sfert.

„România a devenit a doua piaţă pentru Ungaria. De asemenea, Ungaria este a treia sursă pentru importurile României, în vreme ce Ungaria este a cincea destinaţie pentru exporturile României. Pe de altă parte, în momentul de faţă, cel mai mare deficit comercial al României se înregistrează pe relaţia cu Ungaria şi aici dumneavoastră (oamenii de afaceri maghiari n.r.) jucaţi un rol important. Vă invit să investiţi în România, astfel încât acest deficit comercial să devină irelevant”, a spus Micula.

Practic, exporturile României către Ungaria sunt aproape de două ori mai mici decât importurile din această ţară, ceea ce face ca să avem un deficit comercial foarte mare, cel mai mare dintre toate ţările cu care avem schimburi comerciale.

Potrivit datelor preliminare, exporturile României către Ungaria s-au cifrat anul trecut la 2,5 miliarde euro, în vreme ce importurile din Ungaria s-au ridicat la circa 4,8 miliarde euro. Astfel, deficitul comercial pe relaţia cu Ungaria a fost de circa 2,3 miliarde euro, în uşoară temperare faţă de anul 2010.

De unde vine acest deficit comercial? „Cred că avem de a face şi cu unele reexporturi de echipamente electronice produse în China, produse care trec prin Ungaria înainte de a ajunge în România. Ungaria este un hub tehnologic important pentru regiune, în Budapesta existând şi o comunitate importantă de chinezi, circa 20.000”, a explicat Micula.

În plus, la dezechilibrarea balanţei comerciale a României pe relaţia cu Ungaria ar putea contribui şi exportul de materie primă agricolă, care se întoarce în ţară sub formă de produse finite.