Ministerul Finanțelor vine cu precizări de ultimă oră referitoare la evoluția deficitului bugetar din România. Potrivit sursei citate, s-a remarcat o scădere față de aceași perioadă a anului trecut.
Ministerul Finanțelor a publicat cele mai recente date referitoare la deficitul bugetar la nivel național. Astfel, potrivit sursei citate, în primul trimestru din acest an, România a înregistrat un deficit bugetar de 1,19% din PIB, mai mic cu 0,05 puncte procentuale comparativ cu cel din perioada similară din 2021.
De cealaltă parte însă, ca valoare, sursa citată menționează că deficitul bugetar este mai mare cu un miliard de lei, însumând 15,7 miliarde lei.
În ceea ce privește explicația unei astfel de evoluții, Ministerul Finanțelor menționează că principala cauză o reprezintă creșterea veniturilor totale cu 0,66 puncte procentuale din PIB (în principal încasări din TVA și alte impozite pe bunuri și servicii), în timp ce cheltuielile bugetare au înregistrat un avans 0,61 puncte procentuale din PIB (preponderent cheltuieli cu asistența socială și cu fonduri europene).
„Veniturile bugetului general consolidat au însumat 104,06 mld lei în primul trimestru al anului 2022, cu 21,3% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut”, spune Ministerul Finanțelor.
Impactul taxelor și al impozitelor
Pe de altă parte, sursa citată mai subliniază și faptul că evoluția favorabilă din punct de vedere economic a fost influențată preponderent și de avansul veniturilor din TVA, alte impozite și taxe pe bunuri și servicii, fonduri europene, contribuții de asigurări și venituri nefiscale.
În același timp, sursa citată mai arată că, la rândul lor, cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 119,75 mld lei au crescut în termeni nominali cu 19,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe primele trei luni ale anului 2022 au înregistrat o creștere cu 0,6 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2021, de la 8,5% din PIB la 9,1% din PIB, explică Ministerul.
Cheltuielile de investiții, în scădere
De cealaltă parte însă, cheltuielile de investiții au scăzut cu 15,4%, la 3,8 miliarde lei în primul trimestru al acestui an. În ceea ce privește programele de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, în total acestea au fost în valoare de 8,41 mld lei, în creștere cu 4,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent când au fost în valoare de 8,06 mld lei.
„Se observă o creștere a ponderii investițiilor finanțate din fonduri externe nerambursabile postaderare, acestea reprezentând 57,9% din totalul cheltuielilor pentru investiții în timp ce cheltuielile de investiții din resurse interne au înregistrat o diminuare”, mai transmite Ministerul de Finanțe.