România și Bulgaria se apropie de momentul mult așteptat al integrării complete în Spațiul Schengen, conform afirmațiilor recente ale comisarului european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.
Oficialul european a subliniat în plenul Parlamentului European că, începând cu 1 ianuarie 2025, cele două țări ar putea beneficia pe deplin de libertățile oferite de această zonă de liberă circulație. Declarațiile vin pe fondul unor progrese semnificative înregistrate în ultimele luni, inclusiv un acord esențial încheiat la Budapesta pentru ridicarea veto-ului austriac.
Extinderea Schengen: Johansson estimează eliminarea controalelor terestre din 1 ianuarie
Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne, a exprimat încrezător în plenul Parlamentului European de la Strasbourg că România și Bulgaria vor fi incluse complet în Spațiul Schengen de la începutul anului 2025.
Oficialul a subliniat că procesul a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani, datorită eforturilor comune ale tuturor părților implicate.
„Gândiţi-vă cât de departe am ajuns. Acum cinci ani, extinderea Schengen nu se găsea pe agendă. Atunci când am început mandatul, Croaţia, Bulgaria şi România erau blocate în anticameră, chiar dacă erau pregătite. Comisia a spus că erau pregătite.
Noi (Comisia – n.r.) am spus de 13 ani. Parlamentul a spus că sunt pregătite, dar Consiliul în continuare trebuia să ia decizia în acest sens”, a subliniat Johansson, citată de Agerpres.
Eforturi coordonate pentru eliminarea controalelor la frontiere
În discursul său, Johansson a evidențiat pașii importanți care au fost realizați, inclusiv eliminarea controalelor aeriene și maritime în martie 2023.
„Câteodată, însă, schimbările pot veni rapid, dar nu automat. Cu toţii am lucrat din greu pentru a provoca această schimbare, lucrând împreună şi clădind încrederea. În ultimii doi ani, lucrurile au fost esenţiale. Croaţia a intrat în Schengen anul trecut.
România şi Bulgaria s-au alăturat, de asemenea, în martie anul acesta, eliminându-se controalele aeriene şi maritime. Şi asta a schimbat viaţa a milioane de cetăţeni (…) Şi acum, iată, facem ultimii paşi şi vor fi eliminate şi controalele terestre”, a declarat oficialul.
Totodată, Johansson a făcut referire la reuniunea interministerială de la Budapesta, organizată sub președinția Ungariei. În cadrul acestei întâlniri, miniștrii de interne ai României, Bulgariei și Austriei, țară care a blocat anterior aderarea completă, au ajuns la un consens pentru ridicarea dreptului de veto.
„Miniştrii s-au angajat să aducă acest punct pe ordinea de zi a următorului Consiliu JAI (Justiţie şi Afaceri Interne – n.r.) din decembrie şi mă aştept ca preşedinţia maghiară (a Consiliului UE – n.r.) să propună Consiliului în decembrie să fie eliminate controalele la frontierele terestre pentru Bulgaria şi România începând cu 1 ianuarie 2025. Mă aştept că aşa se va întâmpla”, a adăugat ea.
Un proces bazat pe cooperare și măsuri concrete
Johansson a insistat că progresul realizat nu este întâmplător, ci rezultatul unor măsuri bine coordonate.
„Am ajuns aici lucrând împreună, implementând măsuri concrete în teren, gestionând migrația, combatând traficanții și investind în securitatea comună. Aceste acțiuni dau rezultate: Bulgaria și România s-au alăturat familiei Schengen”, a explicat comisarul european.
De asemenea, oficialul a menționat că, deși își va încheia curând mandatul, va urmări cu interes deciziile luate la Consiliul JAI din decembrie.
„Mai am doar câteva zile în calitate de comisar. Aşadar, succesorul meu va fi cel care va fi prezent la Consiliul JAI de luna viitoare. Eu nu voi fi prezentă acolo, dar puteţi fi siguri că voi urmări evoluţiile. De asemenea, mi-am pregătit şampania şi puteţi fi siguri că de Anul Nou mă voi gândi la prietenii mei din România şi Bulgaria.
Sunt foarte bucuroasă, pentru că au muncit din greu, ani de zile, pentru a atinge acest obiectiv şi sunt foarte bucuroasă că la finalul mandatului meu suntem atât de aproape de această decizie de a ura bun venit întru totul Bulgariei şi României”, a declarat ea.
Schengen: o victorie a cooperării europene
În încheierea discursului său, Johansson a reiterat bucuria de a vedea România și Bulgaria pe punctul de a fi integrate complet în Spațiul Schengen.
„Aparţineţi spaţiului Schengen, meritaţi să beneficiaţi de toate libertăţile din spaţiul Schengen”, a conchis ea.
Austria a confirmat recent deschiderea pentru ridicarea dreptului de veto, iar miniștrii de interne din UE urmează să voteze pe 12 decembrie, conform premierului ungar Viktor Orban. Decizia finală ar putea marca începutul unei noi ere pentru libertatea de circulație în regiune.