Ei spun că sunt asistente false, cu diplome și licențe autentice, informează Edupedu.ro
“Am încercat încă de pe data de 22 mai să îi luăm interviu ministrului Educației, dar biroul de presă ne-a tot amânat, iar când și-a dat demisia ministrul Valentin Popa reprezentanții Ministerului ne-au zis ca ministrul interimar nu are competența de a ne da un interviu”, a declarat pentru Edupedu.ro jurnalista suedeză Jazz Munteanu.
”Minciuni în inima sistemului medical suedez” titrează jurnaliștii din Suedia, cu referire la diplomele fără acoperire din România. Ancheta a fost difuzată în cadrul unei emisiuni dedicate investigațiilor jurnalistice, la televiziunea publică din Suedia.
Jazz Munteanu, jurnalistă la televiziunea publică a Suediei, a afirmat pentru Edupedu.ro că instituțiile suedeze care eliberează documentele oficiale care atestă că o persoană este asistent medical se declară în imposibilitatea de a verifica diplomele emise de alte state.
“Din moment ce aceste asistente vin cu diplome autentice, ei nu pot verifica ce anume au făcut ele, așa cum facem noi în această anchetă”, a precizat Munteanu.
Aceasta a explicat că, în cadrul reportajului, au fost verificate 5 persoane cu diplome de la diferite școli postliceale din România, iar “2 dintre ele recunosc că nu au fost la ore și că au fost în România doar pentru examenul final”.
“În Suedia, sunt astăzi asistente medicale care au diplomă, în ciuda faptului că nu au avut nici o pregătire profesională”, transmite televiziunea suedeză.
Investigația se referă la fraude cu asistenți falși, care pretind că au studiat în România și Polonia și care lucrează în Suedia, pe alte joburi.
Diplomele și certificatele sunt recunoscute de Consiliul Național pentru Sănătate din Suedia, însă asta nu garantează că în spatele lor sunt și studii făcute, spun jurnaliștii.
Jurnaliștii prezintă, sub protecția anonimatului, cazul unui asistent care lucrează la Spitalul Universitar Sahlgrenska din Gothenburg, care a recunoscut că a venit în România doar pentru a-și da examenele în urma cărora a devenit asistent medical licențiat, mai întâi în România și apoi în Suedia.
Jurnaliștii au descoperit că în doi din cei trei ani în care ar fi trebuit să studieze să devină asistent, în realitate a lucrat ca șofer de camioane și a studiat suedeza. Televiziunea publică suedeză relatează cum alte două persoane erau angajate și lucrau, în timpul în care diplomele deținute astăzi spun că ar fi trebuit să fie în România la studiu.