România intră din nou în vizorul CE! Suntem obligați să facem asta în 2 luni

comisia europeana

SURSA FOTO: Dreamstime

Comisia Europeană a trecut la a doua etapă în cazul României în ceea ce privește nerespectarea unei Directive europene. Țara noastră are acum la dispoziție două luni pentru a lua măsurile necesare și pentru a răspunde Comisiei în acest caz.

Comisia Europeană a cerut miercuri României să respecte cerinţele din Directiva europeană privind tratarea apelor urbane reziduale (Directiva Consiliului 91/271/CEE), informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

România a fost avertizată de CE încă din 2020

Potrivit acestei directive, oraşelor li se cere să pună în aplicare infrastructura necesară pentru colectarea şi tratarea apelor lor reziduale urbane. Apele reziduale netratate pot pune în pericol sănătatea umană şi pot polua lacurile, râurile, solul, apele de coastă şi subterane.

Obiectivul Pactului Ecologic European este să orienteze UE către reducerea la zero a poluării, care să aducă beneficii sănătăţii publice, mediului şi neutralităţii climatice.

În luna octombrie 2020, Comisia Europeană a trimis României o scrisoare suplimentară de punere în întârziere pentru nerespectarea normelor UE privind tratarea apelor urbane reziduale (Directiva Consiliului 91/271/CEE) în marile zone urbane. Această scrisoare din 2020 reprezenta, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement.

La vremea respectivă, datele arătau că 188 de mari aglomerări încă nu erau conforme cu obligaţiile de colectare a apelor reziduale urbane, prevăzute de legislaţia UE, în timp ce 192 de mari aglomerări nu respectau obligaţiile de tratare secundară, iar 193 de mari aglomerări nu îndeplineau cel mai strict tratament.

CE a trecut la a doua etapă privind procedura de infringement

Pe de altă parte, conform celor mai recente date furnizate de autorităţile române, 180 de mari aglomerări încă nu sunt conforme cu obligaţiile de colectare a apelor reziduale urbane, prevăzute de legislaţia UE.

În plus, răspunsurile trimise de autorităţile de la Bucureşti la scrisorile de punere în întârziere trimise României în luna iunie 2018 şi octombrie 2020 nu au răspuns în mod satisfăcător la îngrijorările Comisiei Europene.

În consecinţă, Comisia Europeană a decis să treacă acum la a doua etapă a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, trimiţând României un aviz motivat. Acum România are la dispoziţie două luni pentru a răspunde Comisiei şi a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la acest caz.