Victor Ponta cere un nou guvern și măsuri urgente

Fostul premier și actual candidat independent la alegerile prezidențiale, Victor Ponta, a susținut că deficitul bugetar actual semnalează o deteriorare accelerată a finanțelor publice, care ar putea conduce la o criză economică de proporții, comparabilă – sau chiar mai gravă – decât cea traversată de România în 2010.

„România se îndreaptă cu o viteză uriașă spre o criză mult mai mare decât cea din 2010. (…) Împreună noi toți am reușit să ieșim din acea criză în care se tăiaseră pensii, salarii, se mărise TVA-ul”, a declarat Victor Ponta în fața celorlalți candidați.

El a punctat că a trecut prin acea perioadă dificilă și că are experiența necesară pentru a scoate din nou țara din impas.

Deficit în creștere și venituri sub așteptări

Potrivit datelor publicate recent de Ministerul Finanțelor, deficitul bugetar al României a ajuns la 2,28% din PIB în primul trimestru din 2025, în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, când se situa la 2,04%. În termeni absoluți, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 43,66 miliarde de lei.

Creșterea veniturilor totale, până la 141,32 miliarde de lei (în urcare cu 6,9% față de T1 2024), nu a reușit să țină pasul cu avansul cheltuielilor bugetare, care au crescut cu 10,1%, ajungând la 184,98 miliarde de lei. Reducerile în încasările din TVA și fonduri europene au afectat negativ ponderea veniturilor în PIB.

Ponta cere acțiuni concrete: „Noul președinte trebuie să schimbe guvernul”

Victor Ponta a punctat că actualul executiv este depășit de situație și că România are nevoie de o echipă guvernamentală complet nouă pentru a implementa măsuri anticriză. În opinia sa, președintele trebuie să intervină activ în Consiliul European, oferind drept exemplu necesitatea de a interzice importurile agroalimentare din Ucraina pentru a proteja agricultura autohtonă.

„Ceea ce trebuie să facă noul președinte este să aibă un nou guvern, nu actualul guvern, un nou guvern cu care să iasă din această criză și că există soluții concrete. La agricultură, de exemplu, trebuie să interzicem importul de produse agroalimentare din Ucraina.

Iată ce poate face președintele în Consiliul European. Așa încât sunt cel care în 2012, 2015, am scos România din criză”, a mai spus fostul premier.

Creșterea accelerată a cheltuielilor publice, corelată cu reducerea ritmului de colectare a unor venituri esențiale, alimentează temerile privind un dezechilibru bugetar grav.

Victor Ponta consideră că, în lipsa unei reacții rapide și coordonate, România se va confrunta cu efecte sociale majore – de la tăieri bugetare la posibile reduceri de pensii sau salarii, așa cum s-a întâmplat în urmă cu peste un deceniu.